Khadaffis dotter ska rädda Saddam

NYHETER

26-åriga Aisha försvarar Iraks ex-ledare

1 av 2 | Foto: Muammar Khadaffis dotter Aisha besökte Saddam Hussein i Bagdad i oktober 2000, trotsande de amerikanska restriktionerna mot Irak.

Dottern till Libyens diktator ska rädda Saddam undan avrättning.

Aisha Khadaffi, 26, lovar bistå med ett libyskt team juridiska experter.

Saddams familj har dessutom skaffat ett 20-tal välslipade internationella advokater.

Hon är ung och blond och pekas ut som faderns efterträdare. Aisha är också högt kvalificerad jurist - och hon vill att Saddam Hussein ska få en rättvis rättegång.

Därför ska Aisha Khadaffi skapa ett libyskt expertteam för att bistå Saddam.

Advokater från USA

Ex-diktatorns hustru Sajida och en av hans döttrar har redan engagerat 20 högprofilerade internationella advokater, främst från Jordanien, Libanon och Tunisen, men även USA, Storbritannien, Frankrike och Belgien.

Uppdraget är att rädda Saddam undan döden.

- Dottern till Libyens president är välkommen att ansluta sig till oss och vi betraktar henne som medlem av gruppen, säger advokaten Ziad al-Khasawneh till nyhetsbyrån AP.

På lördagen meddelade försvarsteamet att man reser till Bagdad på söndag, i nya försök att få träffa sin klient.

Trotsade USA:s restriktioner

Aisha har redan mött Saddam. För snart fyra år sedan reste hon till Bagdad som chef för en stor delegation, medvetet trotsande de amerikanska restriktionerna mot Irak. Den gången hade hon med sig en hälsning från sin far till Iraks härskare.

I torsdags, då Saddam åtalades fick hans advokater inte vara med.

De har inte ens fått träffa Saddam och har nu sitt officiella högkvarter Amman. Därifrån har man riktat hård kritik både mot USA och Röda Korset.

- Han borde haft advokater närvarande i rättssalen. Det är en grundläggande rättighet och ett brott mot internationell lag, sa i torsdags Tim Hughes, amerikansk advokat och medlem i försvarsteamet.

Enligt ledaren för Saddams advokater, Mohammed Rashdan, har Saddams advokater utsatts för dödshot av den irakiska regeringen och varnats för att resa in i Irak.

- Vi försöker agera som försvarare för mr Hussein trots oro för vår egen säkerhet, säger Rashdan till den saudiska nyhetsbyrån SPA.

På söndag reser en av Saddams advokater till Bagdad. Med sig har han en fullmakt från Saddams hustru Sajida och målet är att få träffa Saddam.

Caroline Olsson