Ett hett turistmål

NYHETER

Shoppingbegäret stillas i småländska Glasriket

Foto: SKICKLIGA HANTVERKARE Både Stefan Johansson och Jonas Johansson är säkra på hand när de tillverkar Orreforsglas.

GLASRIKET

Som på ett pärlband ligger de småländska glasbruken samlade i Glasriket.

Välj ut fyra-fem stycken, ladda med välfylld plånbok och ett Glasriket Pass.

Sommarens bästa shopping- och kulturresa väntar på dig!

En utflykt till Glasriket med sina 14 glasbruk blir bäst om du förbereder dig. Vill du komplettera din samling Intermezzoglas med den blå droppen åker du till Orrefors.

Lägg upp rutten hemma

Älskar du graverade isbjörnar och katter satsar du på Målerås och är du tokig i glaslampor från 60-talet väljer du Pukeberg som gjort en nystart i år.

På hemsidan www.glasriket.se kan man få broschyrer med karta och lägga upp sin rutt redan därhemma. Glasriket Pass för 95 kr gäller hela året och ger rabatter och specialerbjudanden vid alla glasbruken. Priserna på den andrasortering som säljs ligger generellt sett 40 procent under butikspriserna.

Hård konkurrens

Vi börjar på Bergdala, känt för Filbunkeserien som alla dock kallar Blå Kant. Här håller mästaren Lars Andersson på att blåsa vardagsglas som alla lunchgästerna ska få med sig hem.

- Konkurrensen är stenhård så det gäller att erbjuda något utöver det vanliga, säger Lars Andersson. När jag började i hyttan på 70-talet var vi 35 man - nu är vi bara fyra kvar.

Vi fortsätter till Mats Jonasson Målerås. Detta är glasbruket som skulle läggas ner, blev löntagarägt, lönsamt och begärligt för Orrefors. Men formgivaren Mats Jonasson fick bygdens stöd och köpte själv hela bruket som i dag har 80 anställda.

Hans reliefer i kristall är världsberömda och det mesta går på export.

Dyrt vin i billiga glas

- Men det är tuffa tider, säger Mats Jonasson. Vi gör presentartiklar och de ska helst inte kosta över 500 kronor. Och tyvärr dricker folk allt dyrare vin i allt billigare glas "

På Orrefors träffar vi designer Lars Hellsten. Han gör inga skisser utan förklarar i stället för glasblåsarna hur han vill ha det.

Egen design

- De här killarna är så otroligt skickliga, säger han medan Stefan Johansson smeker glasmassan till den rätta formen med bara en bunt tidningspapper mellan sig och den glödheta massan.

- Vi gör bara sju-åtta stycken av den här vasen så den blir ganska dyr. Strax under 15 000 kronor.

Sista stoppet gör vi i Pukeberg. Hyttmästaren Micke Johansson kom hit från Orrefors i vintras och har satt fart på det anrika gamla bruket som legat i träda några år.

- Det roliga på Pukeberg är att jag får göra min egen design, inte bara blåsa det som andra formgett, säger Micke Johansson.

Fyra glasbruk har vi hunnit med på sex timmar. Vi har handlat för ett antal hundralappar och önskar att vi haft tusenlappar till vårt förfogande. Det blir säkert ytterligare en tur till Glasriket i sommar!

Passa på att fynda – glasbruken säljer sin andra sortering billigt

Tidigare artiklar i serien ”Sverige är fantastiskt”

Ingrid Carlqvist