Israels ambassadör tackar Knutby-pastorn

NYHETER

KNUTBY

Här poserar den leende Knutbypastorn med Israels uppmärksammade ambassadör Zvi Mazel.

Pastorn bjöds in eftersom församlingen regelbundet skänker pengar till Israel.

Foto: PRIVAT
israel tackar Pastorns församling ger Israel sitt stöd. Något som den uppmärksammade Zvi Mazel tackade för genom att bjuda in honom till sin ambassad.

- Det var säkert så att han ville bli fotograferad tillsammans med ambassadören, som en kändis ungefär, säger Ulf Cahn, generaldirektör för Förenade Israelinsamlingen.

Pastorn som förlorade sin hustru i Knutbymordet är engagerad för Israels sak och har både skänkt pengar och skrivit glödande debattartiklar. När ärkebiskop K G Hammar skrev en artikel på DN:s debattsida där han uppmanade till bojkott av israeliska varor blev pastorn upprörd och fattade pennan.

Bjöds till ambassaden

"Det är mer än sorgligt att Svenska kyrkans främste representant än en gång så tydligt tar ställning i den konflikt som han uppenbarligen inte förstått problematiken i. Det är förvånande vilken historielöshet och okunskap dessa lärde så öppet exponerar", skriver pastorn i tidningen Israels vänner.

För ett år sedan bjöds pastorn till Israels ambassad eftersom församlingen i Knutby skänkt pengar till Förenade Israelinsamlingen, Keren Hayesod. Organisationen, som hjälper Israel med olika humanitära projekt, arrangerade mötet för bidragsgivarna.

"Tycker det är bra"

Värd för kvällen var den israeliska ambassadören Zvi Mazel. Samme Mazel som för en vecka sedan saboterade konstverket på historiska museet.

- Eftersom det är Israel de stöder är det klart att ambassadören tycker att det är bra, säger Ulf Cahn.

Ulf Cahn hade träffat pastorn redan tidigare. Vid två tillfällen har han besökt församlingen och berättat om Israelinsamlingen.

- Pastorn hade hittat oss på internet och bjudit in mig så jag kom dit och berättade om vår verksamhet. Jag reagerade inte över något särskilt i församlingen mer än att de verkade väldigt måna om varandra.

Pastorn och hans numera mördade fru tog emot och välkomnade Cahn.

- Han verkade öppen men samtidigt eftertänksam och hon var lite tillbakadragen. Men, åh vad de var kära i varandra! Ett ungt, vackert par som visade kärlek och ofta rörde vid varann, det var det intrycket jag fick, säger Ulf Cahn.

Lämnar Sverige i mars

Patrik Waldau, som blivit Knutby pingstförsamlings talesman, känner inte till att pastorn skulle ha träffat Zvi Mazel.

- Nej, det vet jag ingenting om och förstå inte varför det skulle vara intressant.

Ambassadör Zvi Mazel kommer efter den senaste tidens turbulens att dra sig tillbaka. Han fyller 65 år den 4 mars men hade hoppats på att få stanna kvar på sin post till midsommar, uppger Jerusalem Post. Enligt en ny israelisk pensionslag tvingas han dock att åka hem redan i mars.

Annika Sohlander, Susanne Nylén