Polen behövs för att stoppa algerna
Uppdaterad 2013-11-21 | Publicerad 2003-07-28
En giftig soppa av kletiga alger. Det varma vädret och de svaga vindarna har varit idealiska förutsättningar för algblomningen. Plågan längs stränderna är numera en del av semestervardagen.
Övergödningen av hav och sjöar är en viktig förklaring till algblomningen, anser forskarna. Jordbruk, avlopp och trafik är bovarna med stora utsläpp av näringsämnena kväve och fosfor.
Sverige och de andra länderna runt Östersjön har lovat att minska utsläppen kraftigt. Problemet är att deras avtal inom Helsingforskonventionen inte är juridiskt bindande. Det är långt kvar innan målen kan nås.
Nyligen föreslog regeringens havsmiljökommission tuffare miljökrav för Östersjön. Alla berörda länder måste göra rättsligt bindande åtaganden för att minska övergödningen, anser utredarna, och föreslår en starkare Helsingforskonvention.
EU:s miljöarbete måste stärkas
Kommissionen har rätt, men den viktigaste åtgärden är ändå att stärka EU:s miljöarbete. Där är reglerna redan bindande. Om ett år är nästan alla strandstater runt Östersjön medlemmar av unionen. Det blir en dramatisk förändring när Polen och de baltiska länderna inför EU:s tuffare miljökrav. Ryssland står fortfarande utanför, men viljan i Moskva att skydda haven kommer snarare att bero på ekonomiska påtryckningar från EU än på fagra ord vid havskonventionernas mötesbord.
Polen är ett nyckelland som svarar för en avgörande del av utsläppen av kväve och fosfor i Östersjön. Ett mer intensivt jordbruk och ökad trafik kan förta miljövinsterna från de nya EU-reglerna. Många fruktar också att Polen efter sitt inträde i EU kommer att bromsa skärpta miljökrav.
Satsa 30 miljoner på Polen
Hittills har det svenska miljösamarbetet med de forna öststaterna haft sitt fokus på de baltiska länderna. De gemensamma projekten med Polen är betydligt färre.
Miljöminister Lena Sommestad och EU-kommissionären Margot Wallström hävdade nyligen i en DN-artikel att utvidgningen kan ge stora miljövinster. Om Lena Sommestad menar allvar bör hon lansera en rejäl Polensatsning inför höstens budgetförhandlingar.
I årets budget avsätts drygt 3 miljarder kronor till miljö- och naturvård. Nog borde regeringen kunna satsa en procent, 30 miljoner, nästa år på att hjälpa Polen att genomföra EU:s miljökrav. Det skulle vara en konkret insats mot övergödning och algblomning som betalar sig bättre än fler utredningar.
ME