Stormen Eleanor slog hårt mot Storbritannien – drar in över Sverige

NYHETER

Tiotusentals är utan i ström och träd har blockerat vägarna efter att stormen Eleanor dragit över brittiska öarna.
Nu når lågtrycket Sverige – om än i försvagad styrka.
– Det kommer att bli blåsigt vid kusten, säger Per Holmberg vid väderprognosföretaget Foreca.

1 av 8 | Foto: FRANCOIS LO PRESTI/AFP

Stormen Eleanor slår hårt mot delar av västra Europa. Över brittiska öarna har man mätt vindbyar på uppemot 45 meter per sekund och tiotusentals hushåll är utan ström, skriver The Telegraph.

Det var under natten till onsdagen som stormen drog in över Storbritannien och Irland. Framför allt är det västra kusten som drabbas hårdast och det finns vädervarningar utfärdade för bland annat Wales, sydvästra Skottland och större delen av Nordirland.

En person har hittats död

Flera viktiga broar har stängts av på grund av blåsten och på flera ställen har det rapporterats om fallande träd, däribland vältrafikerade motorvägen M25.

Kustsamhällen har drabbats hårt av översvämningar. Minst en person uppges ha hittats död efter stormen, enligt Daily Mail.

Nu har Eleanor dragit in över Nordsjön och nått södra Sverige.

– Den har redan kommit in här mot oss med regn först som berör stora delar av Götaland nu, säger Per Holmberg, meteorolog vid Foreca.

– Det är också tilltagande vindar över södra Sverige under dagen. Det kommer att bli blåsigt framför allt längs med kusterna.

Inställda flyg

Men Eleanor har avtagit rejält när lågtrycket når svenska kusterna. Över andra delar av Europa håller sig ovädret kvar.

Ovädret påverkas flygtrafiken i delar av Europa. Flera flighter mellan London, Dublin och Belfast är inställda. Även flygningar till och från Paris har påverkats.

Under kvällen kommer det att bli rejält blåsigt och regnigt i stora delar av Tyskland.

– Det finns en hel del varningar för både norra och södra Tyskland, ser lugnare ut i mellersta delen av landet, säger Per Holmberg.

Skidtävlingen Tour de ski som går av stapeln vid Oberstdorf har haft stora problem under dagen med regn, hårda vindar och åska.

Även Frankrike har märkt av Eleanors framfart. Nio personer uppges ha skadats och Eiffeltornet var stängd på grund av de kraftiga vindarna, skriver BBC News.

”Kan bli vinter”

Under fredagen kommer regnet att avta i södra delarna av Sverige och istället drar kall luft söderut.

– Det ska bli riktigt kallt och kylan ser ut att bestå, säger Per Holmberg.

För att höst ska övergå i vinter enligt de meteorologiska definitionerna ska medeltemperaturen vara nollgradigt eller lägre under minst en vecka.

– Det är fortfarande höst enligt definition i delar av södra Sverige, men snart får vi nog vinter i hela landet, säger Per Holmberg.

Så mycket blåser det – lär dig gränserna 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder