Zaida Cataláns utpekade mördare spårlöst försvunnen

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:

Byledaren har pekats ut som huvudmisstänkt för mordet på FN-svenskan Zaida Catalán.

Nu har han mystiskt försvunnit – och hans advokat fruktar för hans liv.

– Det är oroväckande uppgifter, säger Zaida Cataláns syster Elizabeth Morseby.

Den 30 december greps Constantin Tshidime Bulabula i Kongo-Kinshasa. Byledaren har av åklagaren pekats ut som ”hjärnan” som beordrat morden på den svenska FN-experten Zaida Catalán, 36, och hennes amerikanska kollega Michael Sharp, 34, i fjol.

Gripandet ska ha skett nära mordplatsen, i byn Moyo Musuila i den Centrala Kasaiprovinsen i Kongo-Kinshasa.

Mannen fördes till den militärdomstol i staden Kananga som redan ställt flera personer, misstänkta för inblandning i morden, inför rätta.

Nu avslöjar Radio France Internationale, RFI, att Bulabula har försvunnit. Enligt uppgift till hans familj och hans advokater har han tagits av en okänd gren av landets säkerhetstjänst och förts från domstolen i Kananga till huvudstaden Kinshasa, 80 mil västerut.

1 av 2 | Foto: PAVEL MAIRA
Zaida Catalán.

Fler har försvunnit

Familjen uppger nu att de fruktar för hans liv och hälsa.

– Jag vet inte i vilket förhållande han är i nu. Det är beklagligt, säger hans advokat Tresor Kabangu.

Även andra centrala vittnen och misstänkta i utredningen har på motsvarande sätt förts bort, även då av okända grenar av säkerhetstjänsten.

En första FN-utredning slog i somras fast att milisen ”antagligen” låg bakom morden. Utredningen blev hårt kritiserad, inte minst eftersom den kongolesiska regeringens och arméns eventuella inblandning inte utreddes.

”Oroväckande uppgifter”

En ny grupp av FN-experter är nu på plats vid domstolen i Kananga. Gruppen har utlovats möjlighet att delta i förhören av vittnen och misstänkta i domstolen. Det är okänt om de är informerade om det senaste försvinnandet.

Zaida Cataláns familj kallar de nya uppgifterna ”oroväckande”.

– Vi vill att Zaida och Michael ska få rättvisa och det kan de bara få med ett rättssäkert tillvägagångssätt, säger systern Elizabeth Morseby och lägger till:

– Vi hoppas att FN och UD tar detta på allvar.

Ville sälja intervju

Aftonbladet blev i oktober och november kontaktade av personer i den nu försvunne Bulabulas närhet. Byledaren framförde via ombud att han var oskyldig och rädd för att dödas av regeringen. Han erbjöd sig att mot en ersättning på motsvarande 1 000 dollar låta sig intervjuas på säker plats. Att betala för intervjuer går dock emot Aftonbladets policy.

Åklagare Sara Nilsson, som leder den svenska mordutredningen, säger att hon inte har fått någon information från kongolesiska myndigheter om att Bulabula skulle ha förflyttats.

– Om inte försvararen är informerad är det naturligtvis mycket beklagligt oavsett orsak till förflyttningen, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Minister på resa

Den kongolesiska regeringen har hela tiden pekat ut en milis av barnsoldater som ansvariga för morden. Aftonbladet har i en stor och uppmärksammad granskning kunnat visa hur den officiella versionen faller samman på punkt efter punkt.

Zaida Cataláns familj har sedan i våras krävt en oberoende utredning av morden.

Aftonbladet har sökt Kongo-Kinshasas informationsminister Lambert Mende, men fått beskedet att han befinner sig på resa och därför inte kan kommentera uppgifterna.

Publicerad:

LÄS VIDARE