Terrorattacken i Stockholm

Akilov kapade hans lastbil: ”Hade en galen blick”

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

När chauffören kom ut från restaurangen var lastbilen borta.

Några ögonblick senare såg han fordonet – som kom rakt emot honom. Det var terrormisstänkte Rakhmat Akilov som satt bakom ratten.

– Han hade en galen blick, säger mannen till DN.

Den 7 april förra året skulle mannen leverera varor till en restaurang på Adolf Fredriks kyrkogata i centrala Stockholm. När han kom ut från lokalen upptäckte han att lastbilen var borta. Kort därefter såg han sitt fordon, som då kom körande rakt emot honom.

I förarsätet satt Rakhmat Akilov, som på tisdagen åtalas för dådet på Drottninggatan.

I en intervju med Dagens Nyheter berättar lastbilschauffören för första gången om de fruktansvärda ögonblicken. Han säger att han ställde sig mitt på gatan och viftade med armarna för att få Akilov att stanna.

– Då såg jag att han var maskerad och att han hade en galen blick. Han ökade farten, som om han tänkte köra över mig. Jag fick kasta mig åt sidan.

”Hade väl dödat mig också”

Några dagar efter attacken publicerade tidningen Expressen en artikel om att mannen under en period bodde nära Rakhmat Akilov. Det tog han mycket hårt. Sedan dess har han valt att inte prata med journalister.

– Det var jättejobbigt för mig och det var jättejobbigt för min familj. Det kan bli farligt, för ibland finns folk som kan missförstå konstiga frågor. Jag var fortfarande i chock, säger lastbilschauffören till DN.

Under de månader som gått sedan dådet har mannan haft återkommande mardrömmar om händelsen. Ibland har han önskat att han stått kvar framför fordonet.

– Men vem kan stoppa en lastbil bara med kroppen? Han har sagt till polisen att han ville döda så många som möjligt. Han hade väl bara dödat mig också.

Dödade fem personer

Fem människor dog och många skadades när Rakhmat Akilov körde lastbilen i hög fart nerför Drottninggatan.

Attacken är den värsta i sitt slag någonsin i Sverige. Polisutredningen som genomförts är omfattande, men hittills har mycket lite kommit fram om Akilovs motiv.

På tisdagen väcks åtal mot honom vid Stockholms tingsrätt. I och med att förundersökningen då blir offentlig väntas bilden av dådet klarna.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Rakhmat Akilov åtalas för terrordåd - Detta vet vi

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken i Stockholm

Rakhmat Akilov