Matts Carlgrens fru får ärva miljonerna

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Pengarna gömdes på konto i Schweiz

1 av 2 | Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
När industrimannen Matts Carlgren dog ryktades det att han skulle varit utblottad. Men enligt bouppteckningen finns det 1,4 miljoner kronor på ett konto i Schweiz.

Industrimannen Matts Carlgren sades vara utblottad när han dog.

Men bouppteckningen visar att det finns 1,4 miljoner kronor på ett konto i Schweiz.

Enligt det sönderrivna och ihoptejpade testamentet ska hustrun ärva.

Matts Carlgren hade allt - makten, kvinnorna och en miljardförmögenhet. Men finanskrisen 1991 fick honom på fall. Han förlorade skogsbolaget Modo, Kanal 5, auktionsfirman Bukowskis, släktgodset Sanna och Brandalsunds säteri.

Bodde i sliten tvårummare

När Brandalsund sålts 1996 blev Carlgren ensam. Hustrun Helena Carlgren och sonen Matts junior flyttade till en egen bostad. Den forne miljardären bodde i en sliten tvårummare i Stockholm. Den 23 september 1999 dog han på ett gästhem, 82 år gammal.

Bouppteckningen som nu lämnats in till Stockholms tingsrätt avslöjar att Carlgren hade dolda tillgångar. På ett konto i Schweiz fanns på dödsdagen 1 487 684 kronor.

I skatteparadiset Guernsey i Engelska kanalen finns en pensionsförsäkring för 7,6 miljoner. Ursprungligen är det Modo som har betalat in pengarna. Helena Carlgren och sonen Matts junior är förmånstagare. Hon får 300 000 kronor per år så länge hon lever, sonen får 100 000 per år.

"Rev testamentet av misstag"

När begravningskostnader och skulder dragits från Matts Carlgrens dödsbo blev det ett underskott på 194 083 kronor. På papperet.

- I verkligheten blir det ett positivt bo, det finns pengar att fördela. Hur mycket det rör sig om vill jag inte avslöja. Alla tillgångar tas ju inte upp till det verkliga värdet i en bouppteckning, säger advokat Bengt Dubois som gjort bouppteckningen.

Hustrun Helena Carlgren får ärva 75 procent trots att testamentet är sönderrivet och ihoptejpat.

- Hon säger att hon rev testamentet av misstag när hon rev sönder deklarationshandlingar, säger Bengt Dubois.

Matts Carlgrens okända dotter Sofia, 26, får sin laglott, en fjärdedel av arvet. Elvaårige sonen Matts juniors del stannar hos mamman Helena Carlgren.

Om sex månader betalas arvet ut.

Maths Nilsson

Publicerad: