Schyman reser för 1 000 kr/dag

Publicerad:
Uppdaterad:

Gudrun Schyman (v) åker mest taxi av alla partiledare.

Hennes taxiresor kostar skattebetalarna över 11 000 kronor varje månad.

Foto: LASSE ALLARD

När Gudrun Schyman flyttade till Österlen för drygt ett år sedan fick hon drygt 100 000 kronor per år i hyresbidrag och traktamenten.

Samtidigt ökade hon sina resekostnader - mycket på grund av dyra taxiresor till och från flygplatser i samband med pendlingen mellan bostaden på Österlen och riksdagen.

Bara under de senaste elva månaderna har hennes inrikesresor kostat 209 349 kronor - närmare tusen kronor per arbetsdag.

Taxi för 123 022 kr

En av Schymans största poster är taxi. Mellan januari och november 2000 åkte hon för 123 022 kronor.

Lennart Daléus (c) ligger tvåa i partiledarnas taxilista.

Hans taxameter stannade efter de elva första månaderna förra året på 58 325 kronor.

De flesta resor går mellan bostaden i Saltsjöbaden och Riksdagshuset. När Aftonbladet för drygt ett år sedan redogjorde för Daléus flitiga taxiåkande till och från bostaden sa han:

- Det är klart att jag kan hitta några tillfällen då jag kan tänka mig att här skulle jag kunna åka kollektivt i stället.

2 000 kr för en taxiresa

En av storåkarna i riksdagen är Siw Persson (fp). På hennes Diners-fakturor kan man följa hur hon gjort en rad olika taxiresor som kostat från tusen kronor och uppåt.

Bara under två veckor i oktober betalade hon tre taxiresor, en på 2 007 kronor, en på 1 300 och en på 1 311 kronor, med riksdagskortet.

Men riksdagsledamöterna gör inte bara långresor med taxi.

Moderaten och före detta justitieministern Gun Hellsvik åkte taxi 700 meter en torsdag tidigt på kvällen. Taxametern hann endast ticka 15 kronor, men med framkörningsavgiften slutade notan på 45 kronor.

Så mycket kostar partiledarnas taxiresor

Richard Aschberg, Britt Peruzzi

Publicerad: