Trafik

Whiplash-skadad: "Det låter absurt"

Av: 

TT

NYHETER

Hon lider av svåra men efter flera trafikolyckor. Att kvinnliga krockdockor inte används när bilar säkerhetstestas låter absurt för Pernilla Henriksson.

– Man måste definitivt använda en kvinna för att jämföra. Jag skulle vilja veta hur de som gör de här testerna tänker, säger Pernilla Henriksson till TT.

Efter flera trafikolyckor levde Pernilla Henriksson i Gävle med svåra men efter att ha drabbats av nackskador. Obeskrivliga nervsmärtor, svårigheter att svälja och hantera ljud- och ljusintryck har varit hennes vardag i flera år. Fem operationer, i bland annat nacke och ländrygg, har följts av otaliga behandlingar och medicineringar. Vändningen för henne kom inte förrän hon uppsökte vård utomlands med stöd av patientföreningen Nackskadeförbundet

Annorlunda resultat

Vid krocktester, när bilar säkerhetstestas, används i dag en manlig krockdocka i mindre skala, trots att en kvinnlig prototyp finns framtagen. Det är dock inte enbart längd och vikt som skiljer den genomsnittlig manliga krockdockan från den kvinnliga. Den kvinnliga har exempelvis bröst och mindre muskelmassa än den manliga. För återskapa vad som sker med kroppen i en krocksituation är exempelvis nackmuskulatur väsentligt.

Både forskningen och Motormännens Riksförbund pekar på risken för fler whiplash-skador bland kvinnor om inte dessa krockdockor används i krocktester. Undersökningar visar även att resultaten av krocktester blir annorlunda om det är en manlig eller kvinnlig krockdocka som sitter i framsätet.

Ta skadan på allvar

För Pernilla Henriksson låter det hela absurt.

– Skadan kan ju bli lika illa i alla fall, men nu är chansen större att kvinnan skadar sig ännu mer. Jag tycker att det låter absurt att man enbart testar med en manlig docka. Att det inte finns mer förståelse för innebörden av dessa skador.

ANNONS

Hitta perfekta däck och jämför priser idag med hjälp av dina däckdimensioner!

Extern länk från Däckonline

Läs mer!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Trafik