Politiker skjuten till döds i Kosovo

Foto: Darko Vojinovic / AP / TT
Oliver Ivanovic.
NYHETER

Den kosovoserbiske politikern Oliver Ivanovic (SDP) har skjutits ihjäl utanför sitt partikontor i Kosovska Mitrovica i norra Kosovo.

– Han sköts ihjäl direkt och försök att återuppliva honom på sjukhuset misslyckades, säger advokaten Nebojsa Vlajic till AFP.

Den kosovoserbiske politikern Oliver Ivanovic sköts med flera skott i bröstet strax efter 8-tiden på tisdagsmorgonen.

Skytten eller skyttarna ska ha öppnat eld från ett fordon i samband med att Ivanovic anlände till partiets högkvarter i Kosovska Mitrovica i norra Kosovo.

Ivanovic fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

– Jag har informerats om att han sköts ihjäl direkt och försök att återuppliva honom på sjukhuset misslyckades, säger advokaten Nebojsa Vlajic till AFP.

Sköts med fem skott

Enligt den serbiska tidningen Novosti ska gärningsmannen ha skjutit Ivanovic med fem skott och att skytten ska ha använt ljuddämpare på vapnet.

Polisen har spärrat av området och söker nu efter gärningsmannen/männen.

Den serbiska regeringen, såväl som Kosovos, har fördömt attacken och den serbiska presidenten Aleksandar Vučić har kallat till ett säkerhetsmöte uppger AFP.

Anklagad för krigsbrott

64-åriga Oliver Ivanovic var partiledare för det serbiska partiet SDP och sågs som en av de mer moderata kosovoserbiska politikerna i Kosovska Mitrovica, en stad präglad av etniska motsättningar. Han var tidigare serbisk statssekreterare för Kosovo och en viktig samtalspartner för Nato, FN och senare EU.

2016 dömdes Ivanovic till nio års fängelse för krigsbrott. Han var åtalad tillsammans med fyra andra personer.

EU:s rättsdelegation för Kosovo, Eulex, ansåg att han uppmanat serbiska paramilitära styrkor att döda etniska albaner under Kosovokriget 1999.

Ivanovic nekade till anklagelserna och överklagade.

En högre domstolsinstans i Pristina upphävde domen i februari i fjol och beslutade att en ny rättegång skulle hållas, vilket aldrig hann genomföras.

Senast i fjol utsattes Ivanovic för ett attentat mot sin bil som började brinna.

Utsatts för mordförsök tidigare

Omedelbart när mordet blev känt avbröts ett pågående EU-lett möte i Bryssel mellan Serbien och Kosovo om den infekterade relationen länderna emellan.

I ett uttalande till TT skriver Maja Kocijancic, taleskvinna för EU:s utrikeschef Federica Mogherini, att EU starkt fördömer mordet på Ivanovic och att EU:s polis- och tullinsats i Kosovo (Eulex) kommer att stödja myndigheterna.

”Våra kondoleanser går i första hand till Oliver Ivanovics familj. Vi förväntar oss att relevanta myndigheter i Kosovo gör allt de kan för att hitta förövarna och dra dem inför rätta” skriver Kocijancic i ett mejl till TT.

Riskerar att öka spänningarna

EU:s utrikeschef har talat i telefon med både Serbiens president Aleksandar Vucic som Kosovos president Hashim Thaci, enligt EU:s utrikestjänst EEAS.

Enligt AFP riskerar mordet på Ivanovics att öka spänningarna mellan etniska grupper i Kosovo, som tidigare var en serbisk provins, men utropade självständighet 2008. En majoritet av FN:s medlemsländer har erkänt Kosovo som självständig stat, bland annat Sverige. Serbien accepterar dock inte självständighetsförklaringen och menar att Kosovo är en del i det egna landet.

Dagens fem rubriker – nyheterna du inte får missa 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Kosovo

Politik