Systern vägras visum - Hamed får ingen njure

Hamed Sajfi Haridja behöver en ny njure.

Han kan få en njure av sin irakiska syster - men Migrationsverket nekar henne visum.

- Jag kan lägga mina två guldsmedsbutiker i pant på att hon åker hem efter operationen, säger han.

OROLIGA FÖR PAPPA Anhar, 11, Diana, 8 och Allan, 4, är rädda att deras pappa Hamed Sajfi Haridja inte ska bli frisk. Han behöver en ny njure och hans irakiska syster kan ge honom en. Men Migrationsverket vägrar ge henne visum.
OROLIGA FÖR PAPPA Anhar, 11, Diana, 8 och Allan, 4, är rädda att deras pappa Hamed Sajfi Haridja inte ska bli frisk. Han behöver en ny njure och hans irakiska syster kan ge honom en. Men Migrationsverket vägrar ge henne visum.

Hamed Sajfi Haridja lider av en reumatisk sjukdom som angripit njurarna. Han har kunnat hålla den under kontroll med mediciner men nu har det gått så långt att han behöver en ny njure.

Transplantation är standardbehandling för patienter i hans situation och sjukvården har hjälpt honom att kartlägga eventuella donatorer.

Flera av hans syskon har sjukdomen, men en syster är lämplig som donator och hon har erbjudit honom sin ena njure.

Men när hon skulle resa till Sverige sa Migrationsverket nej, eftersom de är rädda för att hon ska söka asyl, uppger SVT:s ABC-redaktion.

Förvägras behandling

- Han förvägras den behandling som alla andra svenska medborgare i hans situation får, säger docent Naomi Clyne, överläkare på njurmedicinska kliniken vid Karolinska sjukhuset.

- Jag är svensk medborgare, tre av mina fyra barn är födda här, Sverige är mitt land. Ändå är det en svensk myndighet som gör att jag inte kan få den vård jag behöver, säger Hamed Sajfi Haridja.

Kön för donation kan vara tio år lång

Han kom till Sverige i januari 1992. I maj samma år hade han jobb och i dag äger han två guld- smedsbutiker med flera anställda.

- De flesta med hans sjukdom skulle inte orka arbeta alls. Men han har skapat sig ett liv här för sig och sin familj, säger Naomi Clyne.

Utan en ny njure kommer han att tvingas till dialys.

Det är lika tidskrävande som ett halvtidsarbete, och eftersom han fortfarande kommer att vara sjuk orkar han förmodligen inte arbeta alls.

- Det näst bästa alternativet är att ställa sig i kö och vänta på en njure från en nyss avliden donator. Men det kan ta ända upp till tio år, säger Naomi Clyne.

"Jag hade kunnat smuggla hit henne"

Systern befinner sig sedan flera månader i Jordanien i väntan på att få ge bort sin ena njure.

Hamed Sajfi Haridja skickar varje månad pengar för hennes uppehälle.

Hittills har han lagt ner runt 90 000 kronor.

- Om jag velat hade jag kunnat smuggla hit henne för länge sedan till en lägre kostnad. Men jag vill inte bryta mot lagen. Därför hoppas jag att Migrationsverket ska ändra sig, säger Hamed Sajfi Haridja.

Njursjuk flyktings släktingar får komma hit

Den njursjuka kosovoalbanska kvinna som fått förlängt upphållstillstånd för att kunna få en ny njure inopererad fick i går ett glädjande besked från Migrationsverket.

Olle Castelius

Publisert: