18-åring dömd för flera våldtäkter mot barn – fick två år

avEbba Thornéus

NYHETER

En 18-årig man från norra Sverige har dömts för sex fall av våldtäkt, varav fyra bedöms som våldtäkt mot barn, då flickorna var under 15 år.

Våldtäkterna skedde i mannens föräldrahem och i en sommarstuga.

– I flera av fallen har mina klienter känt stark rädsla eller varit i en särskilt utsatt situationen så att de inte har kunnat freda sig, säger advokat Jens Nyström som företräder samtliga fem flickor till Norran.

På grund av sin låga ålder döms 18-åringen till två års fängelse.

Foto: Patrick Trägårdh Patträ/Aftonbladet

18-åringen, som är hemmahörande på en ort i norra Sverige, har suttit häktad sedan början av november misstänkt för sex fall av våldtäkt.

Fyra bedöms som våldtäkt mot barn då fyra av flickorna vid tillfället var 13 och 14. Den femte flickan var nyss fyllda 15 år.

Totalt har fem flickor anmält mannen som själv var 15–18 år vid brottstillfällena. Våldtäkterna har inträffat mellan 2015 och 2017.

18-åringen delgavs brottsmisstankarna om de två första våldtäkterna mot i barn redan i somras men fortsatte begå liknande brott så sent som i oktober.

Våldtogs i sommarstugan

Flera av våldtäkterna har skett i 18-åringens föräldrahem och sommarstuga och 18-åringen har kommit i kontakt med flickorna via sociala medier.

I ett av fallen har 18-åringen haft sex med en av tjejerna trots att hon enligt domen grät, sa nej upprepade gånger samt sparkade och slog honom.

I ett annat fall ska mannen ha tagit tag om en av flickornas hals och tryckt ned henne i en soffa. Han ska även ha tvingat henne att ha sex med honom vid ett annat tillfälle genom att hålla fast hennes händer bakom hennes rygg.

Bevis i dagboken

En av flickorna ska i samband en av våldtäkterna ha sms:at en kompis och bett om hjälp.

Under onsdagen dömdes 18-åringen av tingsrätten på samtliga åtalspunkter.

Som bevisning mot mannen fanns bland annat förhör med flickornas föräldrar, dagboksanteckningar, samt meddelanden via sociala medier.

18-åringen har erkänt att han har haft sex med flickorna men att det varit frivilligt. Han säger att han inte har vetat om att de varit minderåriga och nekar till att han ska ha utsatt dem för våld och tvång.

Visste inte att de var under 15

Till sitt försvar säger 18-åringen även att han vid tidpunkten för våldtäkterna inte visste att man inte fick ha sex med personer som är under 15 år.

Minimistraffet för våldtäkt och våldtäkt mot barn är fängelse två år. Då mannen vid tillfällena har varit 15 år, 16 år och 18 år bedömer tingsrätten att hans låga ålder ska beaktas när det samlade straffmätningsvärdet fastställs.

Mannen fick en kraftig straffrabatt och dömdes till fängelse i två år. Han ska även betala skadestånd på totalt cirka 600 000 kronor till flickorna.

Åtalet omfattar även två fall av övergrepp i rättssak, då 18-åringen hotat en av flickorna att ”göra hennes liv till ett helvete” samt ”slå ihjäl henne” om hon gjorde en polisanmälan.

Risk för fortsatt brottslighet

Mannen förblir kvar i häktet fram till att domen träder i kraft då tingsrätten bedömer att det finns en risk för fortsatt brottslighet.

18-åringen har genomgått en liten sinnesundersökning som visar att han inte led av en allvarlig psykisk störning varken vid gärningarna eller vid undersökningen.

Enligt domen mår samtliga flickor mycket dåligt efter händelserna. Advokat Jens Nyström företräder samtliga fem flickor.

– I flera av fallen har mina klienter känt stark rädsla eller varit i en särskilt utsatt situationen så att de inte har kunnat freda sig, säger han till Norran.

Så många våldtäkter anmäls varje år 00:36
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott