Nyheter

Puigdemont överklagar åtalet

Av: 

TT

Här i fängelset i nordtyska Neumünster sitter Carles Puidgemont, den förre regionpresidenten i Katalonien, och väntar på besked om utlämning till Spanien eller inte. Nu har han överklagat åtalet på hemmaplan.

Foto: Markus Scholz/AP/TT

NYHETER

Kataloniens ex-president Carles Puigdemont har överklagat åtalet mot honom för uppror mot spanska staten och förskingring av offentliga medel.

I överklagandet till Spaniens högsta domstol tillbakavisar Puigdemont, genom sin advokat Jaume Alonso-Cuevillas, att det förekom våld i samband med den otillåtna folkomröstningen den 1 oktober om självständighet för Katalonien eller vid de stora demonstrationerna den 20 september.

Överklagandet gäller även två andra åtalade och tillika landsflyktiga ex-ministrar i regionregeringen, Clara Ponsati och Lluis Puig. I överklagandet kräver advokaten att åtalen mot trion läggs ner.

Puigdemont greps den 25 mars av tysk polis då han passerade gränsen mellan Danmark och Tyskland i bil efter ett besök i Finland. Åtalet mot honom kom under det finländska besöket och han efterlystes.

Åklagarmyndigheten i delstaten Schleswig-Holstein, där Puigdemont hålls i fängsligt förvar, inleder på tisdag sin beslutsprocess om eventuell utlämning till Spanien.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: