Polisen varnar för liga – tio äldre drabbade sedan i tisdags

NYHETER

Bedragarna ringer på dörren hemma hos äldre och säger sig vilja samla in pengar, namnunderskrifter eller behöva fylla på sin vattenflaska.

I samband med detta stjäls smycken och kontanter.

Nu varnar polisen – efter tio liknande fall sedan i tisdags.

– Det finns risk att brotten fortsätter tills dessa personer grips eller lämnar landet, säger Håkan Carlsson, chef för polisens Circagrupp.

Eftersom tillvägagångssätten är snarlika misstänker polisen att det är samma personer som begår brotten.

Den misstänkta ligan har slagit till i stora delar av landet – på orter i södra, östra och västra Sverige. Sedan den 20 mars har ett tiotal åldringsbrott anmälts.

Foto: TT
Bedragarna knackar på och stjäl sedan smycken och kontanter.

Gärningspersonerna tar sig hem till äldre personer, ringer på dörren och utger sig för att samla in pengar och namnunderskrifter eller att man behöver fylla en flaska med vatten, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Vid tillfället passar bedragarna på att stjäla smycken och kontanter. Oftast är det kvinnor som ringer på dörren, men det har även förekommit att en kvinna och en man ringt på.

– Vanligtvis brukar en man vänta kvar i bilen de färdas i till och från brottsplatsen, säger Håkan Carlsson, chef för Circagruppen, som arbetar nationellt mot åldringsbrott.

Tyska registreringsskyltar

Den här typen av brottslingar är ofta rörliga – så även här.

– Gärningspersonerna förflyttar sig snabbt mellan olika orter och enligt uppgifter till polisen färdas de i bilar med tyska registreringsskyltar, säger Håkan Carlsson.

Polisen ber nu om allmänhetens hjälp för att spränga ligan och uppmanar den som har information att höra av sig på 114 14.

– Polisen ber allmänheten om hjälp om iakttagelser av personer och fordon, gärna foton, som kan ha samband med händelserna. Det finns risk att brotten fortsätter tills dessa personer grips eller lämnar landet. Alla iakttagelser kan vara avgörande i det utredningspussel som nu läggs, säger Håkan Carlsson.

Bedragarnas fula knep - så skyddar du dig 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM