Hatpropagandan ledde hela vägen till valvinst

NYHETER

Viktor Orbán satsade allt på ett kort i det ungerska valet.

Och skräckberättelserna om hur Sverige och andra västländer går under till följd av invandringen gick hem.

Den historiska storsegern borde skapa panik i Bryssel.

Det var en valrörelse som var lika motsägelsefull som bisarr. Några egentliga debatter mellan premiärminister Viktor Orbán och oppositionen förekom inte.

De statliga nyheterna sände intervjuer med svenskar som påstod att de hade flytt Ungern på grund av invandringen i stället för att tala om korruptionsskandalerna runt Orbáns närmaste män.

Regeringens retorik var tydlig: Ungern hotades av migranter.

Västeuropa var på väg att gå under.

Bara Orbán kunde rädda landet.

Foto: TT/AP
Viktor Orbán, till vänster, tillsammans med regeringsmedlemmar efter valvinsten.

Besatt av invandring

På plats i valrörelsen deltog jag i en presskonferens där partiledaren för det gröna LMP-partiet Bernadett Szel kämpade med att få ut sitt budskap om hur hon ville förändra den ungerska skolan. Efteråt handlade alla frågor från de ungerska journalisterna om invandring.

Det var en valrörelse där allt handlade om invandrare, i ett land utan invandring.

Viktor Orbáns och hans Fidesz-partis strategi lyckades. De stärkte sitt stöd och lyckades säkra den supermajoritet som krävs för att på egen hand kunna ändra grundlagen.

På måndagseftermiddagen höll de internationella valobservatörerna från OSSE presskonferens i Budapest. Deras dom var hård: de talade om främlingsfientlig retorik, partiska medier och dunkel kampanjfinansiering. Oppositionens möjligheter att nå ut med sitt budskap i de stora medierna var natt och dag mot regeringens.

Skräcken i EU

Ändå är det tydligt att Orbán har folket bakom sig. Hans uttalanden om att bevara Ungern “etniskt homogent” och bilden av sig själv som en beskyddare mot ”en muslimsk invasion” gick – i kombination med en hygglig ekonomisk utveckling – hem. Inte minst på landsbygden där motbilderna är försvinnande få.

Det ungerska civilsamhället fruktar nu de nya, restriktiva lagar som redan har avviserats.

Men frågan är om inte paniken är störst i EU.

Under åtta år har man stillatigande sett Viktor Orbán attackera EU:s grundvärlden i sitt eget land och förolämpat den union landet är ekonomiskt beroende av. Strukturfondsmiljarderna har fortsatts att pumpas in som om inget hade hänt. Allt medan Ungerns egna ”illberala” högerpopulism har fortsatt att spridas, till Polen, Tjeckien och Slovakien.

Kan hota EU:s framtid

Det kan rimligen inte fortgå.

Före sommaren är planen att EU ska mangla fram en uppgörelse om hur medlemsländerna ska fördela asylsökande som kommer till Europa. Räkna med att Orbán kommer att göra allt för att skjuta den i sank. Samtidigt som han lär fortsätta att spela sitt höga spel, inklämd mellan Ryssland och EU.

För eller senare måste någon form av brytpunkt nås.

Osäkerheten kring EU:s framtid växer. Följderna av det ungerska valet kan bli oöverblickbara.

Därför pekas Sverige ut som skräckexempel i Ungern 00:35

avStaffan Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM

Ungern

EU

Fidesz

OSSE