Park döms för maktmissbruk och mutbrott

1 av 2 | Foto: Ahn Young-joon/AP/TT
Anhängare till Park Geun-Hye manifesterade sitt stöd till henne i närheten av domstolen i Seoul under fredagen.
NYHETER

Sydkoreas avsatta president Park Geun-Hye befinns skyldig till maktmissbruk och mutbrott, meddelar domstolen i Seoul.

Uppläsningen av domen påbörjades under fredagsmorgonen, svensk tid, och pågick fortfarande vid 8.30-tiden. Park Geun-Hye står anklagad på totalt 18 åtalspunkter gällande korruption och maktmissbruk.

Hon tvingades bort från makten i en riksrättsprocess och greps i mars i fjol i kölvattnet av avslöjandet av en stor korruptionshärva, som utlöste omfattande gatuprotester.

Park riskerar upp till 30 års fängelse och mångmiljonböter. Hon har dock varit frånvarande under rättegången och väntades inte finnas på plats i domstolen i Seoul för att ta emot sin dom.

Sammanträdet, som inleddes klockan 7 svensk tid, tv-sänds på grund av det stora allmänintresset.

Utanför domstolen befinner sig hundratals anhängare till Park, som med flaggor och slagord för fram budskapet att den åtalade ex-presidenten är oskyldig till anklagelserna.

Enligt åklagaren tog Park emot enorma mutor i samarbete med sin kumpan och förtrogna Choi Soon-Sil, som i februari dömdes till 20 års fängelse. Fallet väckte ilska i ett land där tvivelaktiga band mellan ledande politiker och de mäktiga familjekonglomerat som dominerar landets ekonomi är ett välkänt faktum.

Därför är Korea delat 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

Sydkorea