Skolorna höjer säkerheten – var fjärde kommun har infört väktare

NYHETER

Sju av tio kommuner har höjt säkerheten vid sina skolor de senaste åren.

Kodlås, kameraövervakning och väktare är några exempel, visar en enkät från Dagens Samhälle.

– Vi hade attacken mot Kronans skola i Trollhättan 2015. Jag är övertygad om att i dag så vet man som rektor och huvudman vilket ansvar man har för säkerheten, säger utbildningsminister Gustaf Fridolin i AB Morgon.

Dagens Samhälle har frågat Sveriges samtliga kommuner och tio största friskoleföretag vilka säkerhetshöjande åtgärder de har infört på senare tid.

  • 61 procent har infört kodlås, passerkort eller liknande.

  • 39 procent har infört kameraövervakning.

  • 33 procent har börjat registrera sina besökare.

  • 27 procent har börjat använda sig av väktare på en eller flera skolor, antingen dagligen eller vid behov.

Utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP) tycks vara nöjd med att skolorna skärpt säkerheten.

– Skolan är inte en allmän plats och ska heller inte betraktas som det. Vem som helst ska inte kunna promenera in på en skola hur som helst, precis som på andra arbetsplatser, säger Gustaf Fridolin i Aftonbladet Morgon.

”Annan medvetenhet efter Trollhättan”

Utbildningsministern säger att regeringen informerat kommunerna och huvudmännen om vad man bör tänka på kring säkerheten, och tror att det ligger bakom siffrorna.

– Detta var ett arbete vi påbörjade tidigt. Vi har såklart också hämtat in erfarenheter från skolor där det allra värsta har hänt, vi hade attacken mot Kronans skola i Trollhättan 2015. Jag är övertygad om att idag så vet man som rektor och huvudman vilket ansvar man har för säkerheten, och man är beredd att agera, säger Gustaf Fridolin.

Ove Johansson, tillförordnad chef för utbildningsförvaltningen i Trollhättan, säger att attacken mot skolan i Kronogården, där en elev, en lärare och en elevassistent mördades, varit en väckarklocka.

På Kronogården har man nu avskiljt skolan från biblioteket och caféet som ligger i samma byggnad.

– Det finns en annan medvetenhet nu om att skolor inte är allmän plats, säger Ove Johansson till Dagens Samhälle.

Hot från föräldrar ett problem

Flera kommuner uppger även att det förekommer att skolpersonal hotas av föräldrar till elever.

– Tonläget i samhället har förändrats. En liten konflikt blir snabbt stor och känner sig föräldrar i underläge kan de ta till hot, säger Paula Hammerskog, säkerhetschef på friskolekoncernen Academedia, till Dagens Samhälle.

 

▪▪ RÄTTELSE: Av rubriken framstod det tidigare som att var fjärde skola infört väktare. Det är var fjärde kommun som infört väktare, på en eller flera skolor, antingen dagligen eller vid behov.

Foto: TT
Vet du mer? Tipsa Aftonbladet 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM