FN:s säkerhetsråd i möte om våldet i Gaza

NYHETER

Antalet döda fortsätter att öka i Gaza, där tusentals människor demonstrerar nära gränsen mot Israel. Minst femton personer har dödats av israelisk militär och hundratals har skadats.

FN:s säkerhetsråd håller nu ett extrainsatt möte om de våldsamma sammandrabbningarna.

– Mötet kommer äga rum klockan 18:30 lokal tid, säger Lisa Laskaridis vid den svenska delegationen i New York till SVT Nyheter.

Säkerhetsrådets möte sker på initiativ av Kuwait.

Israels svar på de delvis våldsamma demonstrationerna kan ses som ett försök att avskräcka framtida protester, enligt en expert.

– Jag tror att Israel ser detta som en styrkedemonstration, för att stoppa framtida palestinska manifestationer. Israel är, minst av alla, intresserade av massiva icke-våldsdemonstrationer, säger Anders Persson, Mellanösternkännare vid Lunds universitet, till TT.

Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT
Palestinska demonstranter under fredagens protester vid Gazagränsen. I förgrunden ses israeliska soldater.

Men strategin är riskabel.

– Samtidigt balanserar man på en guldvåg. Ju fler som skjuts ihjäl desto större är risken att man utlöser ännu större protester.

Palestinska representanter uppger att tiotusentals samlats nära gränsen mellan Gazaremsan och Israel. Den israeliska militären uppskattar antalet till 30 000. Demonstranterna har grupperat sig längs den starkt befästa gränsbarriären, medan israeliska stridsvagnar och prickskyttar ställt upp sig på andra sidan.

Minst 15 döda

Armén använder både tårgas och skarpa skott för att trycka tillbaka palestinierna. Vissa palestinier uppges ha kastat molotovcocktails och sten.

Flera av de minst femton palestinier som dödats i Gaza under fredagen blev skjutna, uppger det palestinska hälsodepartementet enligt den israeliska tidningen Haaretz. En av dem var en 16-årig pojke, enligt departementet – som uppger att ytterligare 500 människor skadats, rapporterar Reuters. Enligt den palestinska Röda halvmånen har sammanlagt 355 personer skottskadats, skriver nyhetsbyrån AFP. Uppgiften har inte bekräftats från annat håll.

Haaretz skriver att tiotals personer skadats i Gaza, medan 27 personer skadats i en parallell protest på Västbanken, där omkring 900 personer deltar.

Bland offren finns även en jordbrukare, som dödades tidigare under fredagen av israelisk artillerield. Armén bekräftar beskjutningen och hävdar att mannen närmat sig gränsstängslet och "betett sig misstänkt".

"Upploppsmakarna rullar brinnande däck och kastar brandbomber och stenar mot säkerhetsstängslet och israeliska styrkor, som svarar med skingrande åtgärder och genom att skjuta mot de främsta uppviglarna", skriver israeliska militären i ett pressmeddelande, enligt AFP.

Tre av islamiströrelsen Hamas fästen angreps också av Israel på fredagen sedan skottlossning utbrutit från Gaza. Ingen ska ha skadats i skottlossningen. Angreppen mot Hamas genomfördes med stridsflyg och eldgivning från stridsvagnar, skriver AFP.

"Folklig mobilisering"

Demonstrationerna inleds i dag och planeras hålla på till den 15 maj – datum som markerar dödandet av palestinska demonstranter 1976, respektive den stora flykten 1948 vid Israels bildande.

Men orsakerna till mobiliseringen är även bland annat missnöje med USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, och den akuta humanitära situationen i Gaza.

– Det här är en folklig mobilisering för att bryta det dödläge som palestinierna befinner sig i. Det finns ingen politisk och diplomatisk horisont; missnöje med det amerikanska ledarskapet, det inhemska ledarskapet, den humanitära situationen – det är många faktorer som samverkar. Palestinierna är desperata, säger Anders Persson.

Hamas, som styr Gaza, är endast inblandad på ett mindre hörn i organiseringen av demonstrationerna.

– Traditionellt sett brukar det palestinska ledarskapet inte vara särskilt positiva till massivt icke-våld, eftersom de är rädda för att demonstrationer i framtiden ska rikta sig mot dem. Så alla sidor är rädda för sådan här mobilisering.