Emoji

Funktionsvarierade kan få egna emojis

Av: 

Wilma Eliasson

En protesarm, en rullstosburen person och ett öra med hörapparat: ja, det är några symboler som kan bli nya emojis – om Apple får bestämma.
En protesarm, en rullstosburen person och ett öra med hörapparat: ja, det är några symboler som kan bli nya emojis – om Apple får bestämma.

NYHETER

Rullstolsburna, blinda och hörselskadade. Det är några av tretton funktionsvariationer som företaget Apple vill representera i en ny uppsättning emojis.

– Alla sätt som ger mer synlighet till olikhet är någonting positivt, säger Henrik Petrén, generalsekreterade för rörelsehindrade barn och unga.

Få av dagens emojis talar till människor med med en funktionsvariation. Bland de symboler som i dag finns tillgängliga i smarta telefoner är representationen på människor med vardagliga hinder låg.

Men det här vill Apple ändra på. För några år sedan släppte företaget en uppdatering med flera olika hudfärger, efter kritik mot att endast den västerländska hudtonen fanns med i urvalet. Och nu vill man alltså göra en liknande satsning.

Förslag på tretton nya symboler har lagts fram

Runt om i världen har en av sju något slags funktionshinder. Det aktuella urvalet av emojis ger idag ett brett spektrum på representation av människor, aktiviteter och objekt som är meningsfulla för allmänheten, men väldigt få talar till de med erfarenhet av ett funktionshinder”, skriver Apple.

De har nu lagt fram ett förslag till företaget Unicode Consortium, som skapar och hanterar förfrågningar om nya emojis. Förslaget omfattar tretton nya symboler.

Rörelsehindrade barn och ungdomar välkomnar förslaget

Henrik Petrén är generalsekreterare för RBU, rörelsehindrade barn och ungdomar. Han ser mycket positivt på förslaget.

– Alla sätt som ger mer synlighet till olikhet är någonting positivt. Emojis speglar ju massa olika sätt att uttrycka sig på och då är det bra om det finns en större mångfald i det uttryckssättet, säger Henrik Petrén som generellt tycker att dagens representation av funktionsvarierade i samhället är låg.

– Där finns massor att göra och vi jobbar hela tiden aktivt för att det här ska bli bättre.

När och om uppdateringen kan bli verklighet återstår att se.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

🆕 📲 New: Apple has submitted a proposal to Unicode for accessibility emojis including people in wheelchairs, servic… https://t.co/PzwItQ3MI9
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Emoji

Apple