I dag vittnar älskarinnan mot Peter Madsen

avSusanna Nygren

I dag vittnar Peter Madsens tidigare älskarinna, Deirdre King, i Köpenhamns byrett. Hon en av de personer som stod närmast honom och ska höras om sina iakttagelser.

Även vännen och medhjälparen Kasper Emil Feld sätter sig i vittnesbåset. Hans uppgifter kan vara avgörande.

– Jag vet vad det fanns för saker på ubåten i vanliga fall, förklarar Kasper Emil Feld.

I dag inleds femte rättegångsdagen mot ubåtsbyggaren Peter Madsen, 47 år. Han är misstänkt för mord på den svenska journalisten Kim Wall. Han är även misstänkt för sexualbrott, brott mot griftefriden och brott mot sjölagen.

Aftonbladet kan nu avslöja namnet på två av vittnen som hörs under måndagen. Enligt flera av varandra oberoende källor kommer Peter Madsens tidigare älskarinna Deirdre King, 39 år, att vittna.

1 av 3 | Foto: DEADLINE PRESS
Peter Madsen.

Berättade i dokumentär

Peter Madsen är gift men levde i ett öppet förhållande där Deirdre King var en av hans älskarinnor. I dokumentären Ubåtsfallet, Kanal 5, berättar hon om deras tid tillsammans.

– När jag och Peter var tillsammans intimt, så slutade det alltid som i ett rollspel. Han tog på sig en uniformsmössa och kallade sig kapten Vladimir, säger hon i programmet.

Deirdre King har känt Peter Madsen cirka 15 år och är ett av åklagare Jakob Buch-Jepsens viktigaste karaktärsvittnen. Hon har åkt med honom i ubåten flera gånger och de hade en planerat en dejt på ubåten den 11 augusti – dagen efter Kim Wall mördades.

I en sms-konversation inför dejten skriver Peter Madsen att han vill köpa strumpbyxor, skor och läppstift till Deirdre King. Hon tolkar det som om de skulle vara intima på ubåten. Då upplevde hon inget konstigt med planerna men i efterhand har hon tänkt mycket på vad som kunde hänt.

”Vet vad som fanns på ubåten”

Idag vittnar även 34-årige Kasper Emil Feld. Han är filosofie doktor i fysik och var en av Peter Madsens medhjälpare i raketverkstaden. Kasper Emil Feld har även seglat mycket i Nautilus och därför har åklagarsidan kallat honom för att vittna mot Madsen.

– Jag vet vad det fanns för saker på ubåten i vanliga fall, förklarar Kasper Feld.

Åklagare Jakob Buch-Jepsens teori är att Peter Madsen hade planerat att döda Kim Wall. Avgörande för det är en handsåg med orange handtag som ett vittne ska ha sett Peter Madsen ta ombord på Nautilus.

En liknande såg hittades sedan i Kögebukten – längs sträckan som han seglade med Kim Wall.

Åklagaren menar att sågen inte är något som vanligtvis fanns i ubåten. Teorin är att Peter Madsen tog med sig sågen för att han planerade att stycka Kim Wall.

– Någon handsåg använde vi aldrig på Nautilus. Det brukade vi inte ha med, säger Kasper Emil Feld till Aftonbladet.

Kasper Emil Feld hoppades och trodde inledningsvis att Peter Madsen var oskyldig. När Kim Walls torso hittades ändrades känslorna. Han har tänkt mycket på det som kommer hända i rättssalen idag.

– Jag tänker mycket på hur det ska bli. Jag kommer se Peter igen i rättssalen. Det känns konstigt, säger han.

1 av 3 | Foto: Krister Hansson
Åklagaren Jakob Buch-Jepsen kommer till dagens förhandlingar.
ARTIKELN HANDLAR OM