Ytterligare SD-ledamot blir vilde

avTT

Publicerad:
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Jeff Ahl, tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Arkivbild.

Ytterligare en riksdagsledamot, Jeff Ahl, hoppar av Sverigedemokraterna.

Han anser att SD svikit sina ideal och lagt sig platt för Moderaterna.

Vid en pressträff i riksdagen meddelade Ahl att han nu lämnar SD:s riksdagsgrupp och i stället ansluter sig till nybildade Alternativ för Sverige. Han anklagar SD för att ha brutit flera vallöften, till exempel löftet att "kasta ut riskkapitalister ur svensk välfärd".

– SD säger att man inte haft lobbyister springande i korridorerna, men det är tyvärr sant. Vi är några som tagit strid mot det här, men det har inte varit så uppskattat, säger Ahl.

"Lägger sig platt"

Han hävdar också att SD kommer att lägga sig platt för att få samarbeta med Moderaterna efter nästa val.

– Det är bara titta på olika intervjuer där man sagt att en Alliansregering där Moderaternas invandringspolitik gäller, den kan man stödja. Det är 30 000 invandrare per år plus anhöriginvandrare. Det här landet är i en systemkollaps, ska man då ge Moderaterna carte blanche?, säger han.

SD:s presschef Henrik Vinge tycker att Ahls anklagelse är omöjlig att förstå.

– Vi är det enda oppositionsparti som drivit en konsekvent linje genom hela mandatperioden, säger han.

Svårt att förstå

Vinge tycker också att om man vill förändra regeringens politik så motverkar det sitt eget syfte att hoppa av och bilda småpartier, eftersom det splittrar rösterna på flera partier.

Ahl meddelade partiledningen tidigare i år att han inte skulle kandidera för SD till riksdagen. Enligt Vinge berodde det på Ahl visste att han inte skulle bli nominerad.

– Jeff Ahl är en impulsiv person som vi haft samarbetsproblem med, säger Vinge.

Nyligen hoppade en annan SD-ledamot, Olle Felten, av för att ansluta sig till Alternativ för Sverige. De två avhopparna kommer nu att bilda en informell riksdagsgrupp tillsammans.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM