Nya lagen full av hål

Regeringens nya fildelarlag är full av hål. Det är enkelt och gratis att gömma sitt IP-nummer.

Och Pirate Bay är redan på väg att kryptera fildelningen från sin hemsida.

MÅLTAVLA Fildelning på nätet har blivit en måltavla för starka amerikanska branschorganisationer, enligt debattören Carl Lundström.
MÅLTAVLA Fildelning på nätet har blivit en måltavla för starka amerikanska branschorganisationer, enligt debattören Carl Lundström.

Den nya fildelarlagen ger skivbolag och filmbolag möjlighet att skicka kravbrev direkt till fildelare. Men nyckeln till deras identitet är deras IP-nummer på nätet. Och i skuggan av diskussionen om den nya lagen har en rad kommersiella tjänster redan växt fram för att dölja IP-adresserna.

Flashback, Relakks och Idle Proxy är några företag som för 40–50 kronor i månaden döljer fildelares identitet. Och de är tillräckligt effektiva för att hindra upphovsrättsföretagens spanare, bedömer Stefan B Grinneby, chef för Sitic, Sveriges IT-incidentcentrum, en specialenhet under Post- och telestyrelsen.

Anonymt men långsamt

– I extremfallet finns det nog en teoretisk möjlighet att se igenom dagens kommersiella anonymiseringstjänster, men frågan är om det är praktiskt möjligt, säger Grinneby till TT.

– För stunden tror jag att sådana tjänster erbjuder skydd mot spejande ögon men jag tror också att situationen ändras snabbt om det blir en utbredd användning av tjänsterna. Då kommer spejarna att skaffa bättre verktyg.

Men fildelarna kan också välja andra sätt att skydda identiteten som dessutom är helt gratis. Ett sätt är att koppla upp sig på nätverk som döljer IP-numren, som Tor och Freenet. Tidigare var det komplicerat att använda piratnätverken men hanteringen har blivit så pass enkel att de flesta teknikintresserade tonåringar numera kan ansluta sig på fem minuter. Och inne i nätverket vet inte ens användarna själva från vilken dator de laddar hem en fil, så anonymiteten är stark. Däremot är nätverken fortfarande relativt långsamma.

Samtidigt pågår en snabb teknikutveckling på de hemsidor där fildelarna kan hitta filer att ladda hem, som Pirate Bay, som enligt egen uppgift har 2,2 miljoner svenska unika besökare varje vecka. Enligt Peter Sunde, talesman för Pirate Bay, jobbar man redan på flera spår för att försvåra för upphovsrättsföretagens spanare.

Falska IP-adresser

– Vi håller på att kryptera överföringen mellan oss och användarna så att spanarna inte kan se vad vi pratar om. Det tror vi att vi kan genomföra inom några månader, säger Sunde till TT.

– Steg två är att göra all kommunikation mellan användarna anonym, de skickar ju data mellan varandra. Det kanske vi kan klara inom ett år. Men vi är inte heller de snabbaste människorna på jorden för vi gör ju det här på fritiden och har andra jobb att sköta på dagarna.

Pirate Bay har också redan satt i gång flera andra projekt för att lägga villospår för skivbolagen.

Spanarna kan se vilka IP-adresser som är aktiva på Pirate Bay men piraterna lägger numera också till falska IP-adresser. Då måste spanarna fysiskt koppla upp sig och ladda upp eller ner en bit av materialet.

– Vi förpestar vår egen information lite grann för att försvåra. Det här betyder att antipiraterna får betydligt mer att göra än att bara hämta en lista med IP-adresser. Den information de får från oss kan de inte lita på och ska det hålla i domstol måste informationen kvalitetssäkras och det kräver enormt mycket kapacitet, säger Sunde.

Fildelning | Aftonbladet

TT

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN