al-Qaidas andreman svårt skadad

NYHETER

Ayman al-Zawahiri tros ha skadats i en amerikansk attack

1 av 3 | Foto: Egyptiern Ayman al-Zawahiri brukar kallas al-Qaidas chefsideolog och Usama bin Ladins högra hand.

Ayman al-Zawahiri, terrornäteverket al-Qaidas andreman, är svårt skadad efter en bombattack.

Det uppger amerikanska tv-kanalen CBS, som tagit del av ett hemligt brev där det framkommer att den egyptiske läkaren är i akut behov av vård.

Brevet ska ha skrivits av talibanledaren Baitullah Mehsud, vars signatur och sigill är väl synligt. Försändelsens äkthet ska också ha bekräftats av experter, uppger CBS News.

Brevet är daterat till den 29 juli – dagen efter en militär attack som dödade al-Qaidas vapenexpert Abu Khabab al-Masri samt ytterligare fem araber i södra Waziristan.

Infekterade sår

Avsändaren nämner Ayman al-Zawahiris namn och skriver att den efterlyste terroristen är allvarligt skadad. al-Zawahiris sår uppges vara infekterade, på ett sätt som "orsakar svår smärta".

Vad skulle det betyda för al-Qaida om al-Zawahiri dör?

– Han är gruppens ideologiske ledare och har fört fram en genomtänkt strategi och ideologi för framtiden. Han är en nyckelperson som egentligen är mer betydelsefull än bin Ladin, som mer fungerar som en ikon för rörelsen, säger Jan Hjärpe, professor emeritus och islamolog.

Egyptiern Ayman al-Zawahiri brukar kallas Usama bin Ladins högra hand. Han uppges vara kirurg till yrket och tros ha fungerat som bin Ladins personlige läkare. Vid ett flertal tiilfällen har han via videolänk framfört hot mot västvärlden.

Finns det någon given efterträdare till al-Zawahiri?

– Nej, ingen som jag känner till.

USA har utfäst en belöning på 25 miljoner dollar för upplysningar som leder till att han tillfångatas eller dödas. Tillsammans med Usama bin Ladin ligger al-Zawahiri högst upp på listan över USA:s efterlysta terrorister.

Tillbakavisas

al-Zawahiri tros gömma sig i Pakistan. Amerikanska myndigheter har inga uppgifter på att han ska ha varit i området som bombades den 28 juli eller att han ska ha skadats i attacken skriver CBS.

Detta är inte första gången som det förekommit uppgifter om att Ayman al-Zawahiri omkommit i bombdåd. al-Qaida tillbakavisar uppgifterna i ett uttalande som AP tagit del av.