Nyheter

Riksbanken sänker styrräntan

Av: 

Tobias Österberg

Johan Arkert

NYHETER

"En alldeles extraordinär händelse"

Flera av världens största centralbanker genomför nu en kraftaktion och sänker sina styrräntor gemensamt.

Den svenska Riksbanken sänker räntan med en halv procent och därmed hamnar den nya räntan på 4,25 procent.

– Det är uppskattat, och det är inte helt oväntat, säger Annika Winsth, chefsanalytiker på Nordea om räntesänkningen.

– Vi har gissat nästan att det skulle komma en gemensam aktion. Det är lättare för Riksbanken att göra det ihop med andra, med tanke på att de höjde så nära i tiden.

Den initiala nedgången på börsen krympte omedelbart sedan Riksbanken tillsammans med en lång rad ledande centralbanker på onsdagen sänkte reporäntan.

Några minuter efter beskedet var nedgången på Stockholmsbörsen bara 0,8 procent efter att tidigare ha varit ner med över 5 procent.

Den europeiska centralbanken (ECB) sänker med 0,50 procent till 3,75 procent och amerikanska Fed sänker med lika mycket till 1,50 procent liksom Bank of England.

"Extraordinär händelse"

– Det är en alldeles extraordinär händelse. Det har inte hänt sedan 11:e september att en ordinerad sänkning med 50 punkter görs samtidigt i England, USA, EMU, Schweiz, Canada och Sverige, säger Cecilia Skingsley, analyschef på Swedbanks räntehandel till aftonbladet.se.

Hon välkomnar riksbankens agerande och tror att det kommer att få betydelse.

– Alla steg som finansdepartement och centralbanker tar för att stabilisera marknaden är välkomna. Sammantaget med alla andra åtgärder kommer det här att ha effekt. Men det behövs lite tid för att få överblick.

Finns det utrymme för banker att sänka bolåneräntorna nu?

– Det är en fråga för bolåneinstituten. Men det är ett nytt läge för bolåneinstituten. Krisen har fördyrat för deras upplåning och nu lättas deras börda, säger Cecilia Skingsley.

Lägre inflationstryck bakom sänkningen

”Den globala finansiella krisen fördjupar den pågående konjunkturnedgången med lägre inflationstryck som följd. Ett antal centralbanker sänker nu räntorna i en gemensam aktion för att mildra konsekvenserna av den pågående finansiella krisen”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Riksbanken skriver ned prognoserna för både BNP och inflation.

”Arbetsmarknaden visar också allt tydligare tecken på försvagning. Nedgången i den ekonomiska aktiviteten och de lägre priserna på olja och andra råvaror talar för att inflationstrycket blir lägre framöver”, skriver Riksbanken.

Riksbanken sänker också räntan på de krediter som lämnas till bankerna i den extra auktion som genomförs i dag. Räntan sänks med 0,50 procentenheter.

Internationell åtgärd

Räntesänkningen genomförs samordnat med Bank of Canada, Bank of England, Europeiska centralbanken, Federal Reserve och Swiss National Bank. Bank of Japan uttrycker sitt starka stöd för dessa policyåtgärder.

Bengt Roström, makroekonom på Nordea, menar att räntesänkningen inte var helt oväntad, även om den kom lite plötsligt:

– Det var en vältajmad och välmotiverad åtgärd för att få ned de höga räntorna, för att om möjligt stilla den finansiella oron som råder, och naturligtvis också underlätta för de hushåll som har höga lån med rörlig ränta. Det här är väldigt positivt. Skulle Riksbanken sänka, skulle det vara en samordnad aktion, anser vi.

Flera centralbanker sänker nu sina styrräntor, bland annat den svenska Riksbanken som sänker med 0,5 procentenheter till 4,25 procent.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter