”Det var som i helvetet”

NYHETER

Ögonvittnen berättar om katastrofen i Madrid

1 av 2 | Foto: En av räddningstjänstens bilar framför rökplymerna från det förolyckade planet vid Barajas-flygplatsen i Madrid.

Människor som såg tv-bilderna föll i gråt.

Räddningsarbetarna trodde först inte att någon hade överlevt infernot i det sönderbrutna planet.

– Det finns inget kvar som liknar ett flygplan. Det var brända kroppar överallt, säger en skakad räddningsarbetare.

Många såg det fulltankade planet störta mot marken bara sekunder efter start.

Människorna ombord hade inte en chans när den stora flygkroppen bröts sönder. Tusentals liter brinnande flygbränsle förvandlade snabbt olycksplatsen till en katastrof. Rökmolnen från det brinnande infernot bolmade upp mot himlen och syntes många kilometer bort.

En av räddningsarbetarna beskriver synen som rena krigsskådeplatsen. Vrakdelar var utspridda över ett stort område, det brann överallt och hettan var obeskrivlig.

– Det var vrakdelar överallt. Det fanns inget kvar som liknade ett flygplan. De flesta av oss har aldrig upplevt något liknande, säger Luis Ferreras, en av närmare 60 ambulansförare som väntade på att kunna köra fram.

I minnet på honom och andra fanns katastrofscenerna efter terrorbomberna i Madrid 2004, då 191 människor dog.

Vattenbombade

I eftermiddags kunde räddningstjänsten först inte ens kunde komma i närheten på grund av den enorma hettan. Det tog timmar innan man kunde ta hand om de glödheta kvarlevorna efter närmare 150 människor.

– Det var fullt av förkolnade kroppar överallt. Människor kokade, det var fruktansvärt. Det var som i helvetet, det värsta jag någonsin upplevt, säger en räddningsarbetare.

– Jag har sett barn brända till oigenkännlighet. Hela planet var totalt utbränt och det finns inget kvar som liknar ett flygplan.

Hettan var så intensiv att man inte ens kunde komma i närheten av planet utan tvingades sätta in helikoptrar för att vattenbomba lågorna.

Först när den värsta branden släckts kunde man få ut människorna, de få som mirakulöst överlevt.

27 människor hittades vid liv. Vid midnatt svensk tid hade antalet överlevande minskat till 19 och tillståndet för flera av dem betecknades som kritiskt.

Bland de skadade finns förutom en ung svenska också två barn – en tolvårig flicka med mycket allvarliga frakturer och en 8-årig pojke med lindrigare skador.

– Pojken hade brutit ett ben. Han sa att han hade lite ont, men både han och flickan var väldigt oroliga för sina föräldrar och frågade efter dem hela tiden, säger en kvinna som jobbar vid flygplatsen till spanska tidningen El Pais.

Såg ett stort eldklot

Ramón García Gallardo satt med sin fru i ett plan som landat från Lima klockan 14.28 och var på väg att taxa in när man såg den explosionsartade branden.

– Min fru såg ett stort eldklot i slutet av landningsbanan, berättar han för spanska El Mundo.

Manuel Muela Mata var på väg hem när han såg planet, som höll på att lyfta.

– Först såg det ut som det gick in för landning. Men i sidled såg jag ett stort sandmoln. Planet hade ganska låg fart och ändrade plötsligt riktning. Sen såg det ut som planet delade på sig och exploderade, berättar han.

– Delar av planet låg överallt, säger en annan man till den spanska tidningen El País.

På kvällen öppnade stora delar av flygplatsen igen, med kraftiga förseningar.

– Människor här tittar på tv-skärmarna och har tårar i ögonen, berättar Aftonbladets fotograf Torsten Laursen.

Han befann sig av en slump på flygplatsen och var bokad på nästa plan till Gran Canaria när katastrofen inträffade.

De få som överlevt katastrofen vårdas nu på sex olika sjukhus i Madrid. Bland skadorna nämns förutom svåra brännskador också frakturer. §

Tillståndet för tolv av de skadade uppges vara mycket allvarligt.