”Om någon är hjälte så är det pojken själv”

Av: Jenny Stiernstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Johan Borsgård var med i den grupp som fann 10-åringen: "Jag är oerhört imponerad"

Johan Borsgård hann inte mer än börja sitt sökande efter den 10-årige pojken innan de hörde hans rop i fjärran.

– Om någon hjälte här så är det pojken själv, säger Johan Borsgård.

Johan Borsgård och Magnus Höglund från F21, båda markförsvarsofficerare vid F21, började på på onsdagsmorgonen sökandet efter pojken på Prinskullen på Kvikkjokksfjället.

Vid sin sida hade de två hundförare. Om och om igen ropade de pojkens namn.

Plötsligt fick de svar.

Pojken enda hjälten

– Vi gick där och ropade efter honom när vi hörde honom svara i fjärran. Han blev så klart glad. Man han var blöt, kall och hungrig.

Johan Borsgård menar att det inte var så "jättedramatiskt".

– Polisen hade några genomsöksområden som vi sökte i. Men om någon är hjälte i den här historien så är det pojken själv.

När gruppen fann pojken vid niotiden på onsdagsmorgonen var han ännu vid gott mod. Och han hade enligt experterna gjort allting rätt.

Åt blåbär

– Han hade sparat mat och ätit blåbär i stället. Och så hade han sökt skydd när det regnade. Jag är mycket imponerad. Det var riktigt bra gjort, säger Johan Borsgård.

Pojken kom bort från sin klass då han stannat vid en myrstack han fått syn på. Under natten hade han inte rört sig mer än en kilometer bort från leden.

– Vi bar honom på axlarna till helikotern som flög ner honom till samlingsplatsen i Kvikkjokk. Där fick han träffa sina föräldrar. Det var ett kärt återseende. De var oerhört tacksamma.

Publicerad: