Fyra döda av orkanen Ike

Av: Karin Holmberg, TT-AFP

Publicerad:
Uppdaterad:

Monstervågor och skyfall drog fram över Kuba

En ung man söker skydd undan vågorna när orkanen Ike svepte in över Kuba på måndagen.
Foto: GETTY IMAGES/ALL OVER PRESS
En ung man söker skydd undan vågorna när orkanen Ike svepte in över Kuba på måndagen.

Orkanen Ike svepte fram över Kuba på måndagen med monstervågor och häftiga skyfall i vilka minst fyra människor omkom.

De kubanska myndigheterna uppgav att tre män och en kvinna omkommit. Ytterligare sju personer skadades. Efter att ha dödat minst 61 människor i det redan hårt drabbade Haiti orsakade Ike svåra skador på hus och slog ut kommunikationer när den drog in över Kuba, men sparade huvudstaden Havanna med sin sårbara befolkning på 2,2 miljoner.

– Det är avsevärda skador på bostäder och vi utvärderar jordbrukssektorn, sade överste José Betancourt vid civilförsvarsdepartementet.

Stormen drog upp sju meter höga vågor mot Kubas östra kustlinje när den nådde land sent på söndagen och förstörde ett oräknat antal hem när den svepte fram genom provinsen Camaguey.

– Jag är 59 år och har sett en massa orkaner, men jag har aldrig sett en som orsakat så mycket skada, sade en invånare i Camaguey på telefon till kubansk tv.

På måndagen slet orkanen av tak, välte träd och plattade till sockerrörsfält likt en stor gräsklippare på Kuba. Enligt kubanska myndigheter evakuerades på söndagen minst 1,1 miljon människor från utsatta delar av ön.

Kubansk television rapporterade att både president Raul Castro och den förre presidenten Fidel Castro följde stormen ”minut för minut”.

Ike följer efter den omfattande förstörelsen som orkanen Gustav orsakade i västra Kuba då 140 000 bostäder och byggnader skadades svårt för en vecka sedan.

– I hela Kubas historia har vi aldrig haft två orkaner så tätt på varandra, säger chefen på Kuba meteorologisk tjänst, José Rubiera till den statliga televisionen.

På väg mot Mexikanska bukten

På tisdags morgonen befann sig orkanen Ike några mil sydöst om Havanna. Orkanen som under måndagskvällen nedgraderats till en orkan i kategori ett på den femgradiga skalan, med en maximal vindhastighet på 36 meter i sekunden, vann återigen lite i styrka när den drog fram runt Kubas södra kust.

Under tisdagen förväntas den dra över den västra delen av Kuba innan den beger sig mot den Mexikanska bukten.

Det amerikanska orkancentret i Miami varnade på måndagen för att orkanen på nytt kan tillta i styrka när den är på väg mot Mexikanska bukten på den väntade banan mot Texas kust.

Fortsätter skörda liv på Haiti

Haiti har drabbats hårt av de tropiska stormarna som dragit fram den senaste månaden.

331 personer har bekräftats vara döda men flera väntas hittas i de stora lermassorna.

Det senaste dygnet har nio bekräftats ha dött i läger där folk samlats för att ta skydd från stormen. Det råder stor brist på mat och vatten och enligt obekräftade uppgifter sägs de ha dött av hunger.

– Vi kan inte bekräfta att de dött av hunger, säger Vicky Delore Ndjeuga, en talseperson för FN:s räddningsinsats i Gonaives till AP.

Publicerad: