Nyheter

Hamas går med på vapenvila

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Israels eldupphör i Gaza överlevde sin första natt.

I dag utlyste även Hamas vapenvila.

Och just nu börjar Israel dra tillbaka sina trupper ut ur Gaza.

Israels ensidiga eldupphör, med start 02.00 lokal tid, gjorde slut på 22 dagars krig.

Klockan halv två svensk tid svarade Hamas att även de och andra, mindre grupper i Gazaremsan utlyser en omedelbar vapenvila och ger Israel en vecka att dra tillbaka sina trupper, säger Hamastalesmannen Ayman Taha till Reuters. Även Hamas falang i Syrien säger att de går med på vapenvilan.

Vapenvilan kan bli längre än en vecka, säger en talesman för gruppen, om Israel går med på att dra tillbaka sina trupper samt öppnar Gazas gränser.

Israels reaktion kom vid fem-tiden då de meddelade att de börjar dra tillbaka sina trupper ut ur Gaza. Israel vill inte säga hur många trupper de kallar hem från Gaza men israeliska kanal 10 visar bilder på stridsvagnar som rullar ut och leende soldater som marscherar mot gränsen.

Vapenvilan såg ut att inte hålla

Men tidigare i dag såg det inte ut som att en vapenvila var möjlig.

Hamas avlossade på söndagsmorgonen fem raketer från Gaza mot staden Sderot i södra Israel. Ingen skadades vid attackerna.

Och senare på söndagsförmiddag svarade Israel med flyganfall där en kvinna och ett barn skadades.

Men några timmar senare gick Hamas med på vapenvila.

1300 döda

Palestinska sjukvårdskällor uppger nu att de under dagen har grävt fram 95 döda ur rasmassor från tidigare bombanfall i Gazaremsan. Totalt har över 1 300 palestinier dödats sedan 27 december

13 israeler har dött under kriget, som Israel startade för att få slut på Hamas raketskjutningar inifrån Gaza. Ett mål som misslyckats.

Hamas har tidigare vägrat att gå med på vapenvila så länge som israeliska soldater finns kvar i Gaza.

– Om Hamas håller eldupphör så ska vi överväga att dra oss tillbaka från Gaza i ett läge som passar oss. Om inte kommer Israel fortsätta agera för att försvara sina invånare, sade Ehud Olmert vid en presskonferens på lördagskvällen.

Toppmöte i Egypten

Ett toppmöte på söndagen ska hållas i Egypten för att ge internationellt stöd till vapenvilan. Ledare från Tyskland, Frankrike, Spanien, Storbritannien, Italien, Turkiet och Tjeckien tillsammans med palestinska presidenten Mahmoud Abbas, Egyptens president Hosni Mubarak och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

Hamas, som allmänt räknas som en terroristorganisation, har inte blivit inbjudna till toppmötet och det är oklart om Israel kommer att skicka någon representant, rapporterar AP.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert: