”Åh, vad ljust och fint det blev!”

NYHETER

Aftonbladets stylist gav familjen Melanders sommarstuga en total makeover till budgetpris

1 av 4 | Foto: Kristina Melander trivs i nya matrumsdelen. ”Vi är här så gott som hela somrarna, så det är viktigt att det är mysigt”, säger hon.

Familjen Melanders sommarpärla på Ekerö är rena drömmen med sitt underbara läge. Men inuti var det värre ställt.

Stugan fick ett ordentligt lyft – för bara 12 000 kronor.

Foto: Stylist Elin Zetterlind Millerud.

Familjen Melanders gula sommarstuga med vita knutar har ett fantastiskt läge. Den har både morgon- och kvällssol och trädgården ligger skyddad av berget på baksidan. En liten stig leder ner till badbryggan och Mälaren. Utsikten är verkligen slående.

– Jag är född på Ekerö och kan inte tänka mig att bo någon annanstans i Sverige. När jag var liten sprang jag över till grannarna och nu går mina barn dit, säger Kristina.

Bor i Japan

William, sex år, plockar körsbär som han bjuder på och springer sedan på lätta ben över till mormor för att hämta mjölk till kaffet, hon bor 50 meter bort över berget. Familjen bor i Japan sedan tre år tillbaka, Patrik jobbar på Ericsson, och njuter av att vara hemma på Ekerö för en stund. Även om Japan såklart också lockar med sina kontraster.

– Utsikten här är lite annorlunda mot utsikten från lägenheten i Tokyo, konstaterar Patrik.

Innan Inredningsakuten ryckte ut var insidan av stugan dessvärre inte lika tilltalande för ögat som utsidan. Tapeten i sovrummet var av våtrumsmaterial, i vardagsrummet var det rörigt och tunga förvaringsmöbler tog upp mycket av den så välbehövliga ytan. En skorstensstock i brunt tegel gav ett murrigt intryck.

Tänkte bygga nytt

När familjen köpte tomten för några år sedan var tanken att den lilla stugan skulle rivas för ett nytt och större året runt-boende. Men sedan kom utlandsflytten emellan och stugan har, tills vidare, fått stå kvar som den var när de köpte den.

– Vi är här så gott som hela somrarna, så det är viktigt att det är mysigt, säger Kristina.

I stugan finns två små sovrum, kök, vardagsrum och en hall med dusch i garderoben. Att komma på en trivsam lösning för den lilla ytan var lättare sagt än gjort. Hur de än funderade så fick de inte kläm på var man skulle börja. Familjen var i starkt behov av proffshjälp.

– Vi kände oss nästan desperata. Jag vaknade på morgonen med halvångest, berättar Patrik.  

Fönstret var vackrast

Aftonbladets duktiga stylist Elin Zetterlind Millerud fick fria händer att göra om.

– Vi gillar färger men hon fick inte måla väggarna chockrosa. Där gick gränsen, skrattar Kristina.

Hon och familjen har blivit lätt patriotiska nu när de inte bor i Sverige så det passade bra att använda den svenska flaggans färger. Genomgående accentfärger blev alltså gult, blått men även grönt som är sommarfräscht och en favorit. För att få stilren bas målades väggarna vita. Vitt ger rymd och rummen upplevs nu som mycket större. Även skorstensstocken fick bli vit.

– Jag blev orolig först eftersom det inte går att ångra. Men att måla teglet lyfte verkligen rummet, säger Kristina.

Färgerna gult och grönt fanns också redan i det originella fönstret som vetter mot trädgården.

– Fönstret var det vackraste i hela stugan, men syntes knappt. Nu kommer det till sin rätt med den matchande gula skänken och den gröna inredningen, säger Elin.

Knallgul prylslukare

För Patrik har det blivit en stor skillnad.

– Nu tittar man åt fönstret, öppnar det gärna och ser trädgården utanför. Det har blivit ett naturligt blickfång.

Under fönstret står en knallgul skänk från Ikea som slukar prylar. Även sittpallar med lock döljer leksaker och smutstvätt.

– Tidigare var det leksaker överallt. Men rummet har växlat från att vara ett småbarnsrum till att bli ett vackert familjerum, säger Kristina.

ARTIKELN HANDLAR OM

Inredning