Läs hela chatten med CSN

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-14

Frågorna strömmade in-här är svaren.

Lån, bidrag, återbetalning...behöver du hjälp att reda ut studentekonomin? Ställ din fråga i vår chatt.

a säger: Kraven för att få pengar ska vara 22,5 nya högskolepoäng per termin (eller 45 per läsår), om man inte klarar det kravet och går utan pengar en hösttermin och det sedan byts år; måste man börja betala tillbaks då? (Man betalar ju tillbaks efter minst ett halvår + ett årsskifte)

Moderator säger: Hej A! Ja, du kommer att bli återbetalningsskyldig. Men om du börjar studera på nytt med studiemedel så sätts åsbeloppet ned under samma period som du får studiemedel. Det innebär isåfall att du inte betalar tillbaka under den perioden.

Göteborgaren säger: Hej. Varför finns det ett tak för hur mycket man får tjäna innan pengar dras från ens csn? Varför skall man straffas för att man bidrar till den svenska välfärden?! Helt obegripligt!

Moderator säger: Hej Göteborgaren! Detta är en fråga för politikerna och är inget som CSN kan råda över.

Kalle säger: Finns det någon tjänst hos er som räknar ut om det lönar sig att lägga ihop lånen från de olika systemen?

Moderator säger: Hej Kalle! Ja, det finns det. Följ den här länken: http://service.csn.se/BidragOchLanEnSimulering/frameset.asp?ingang=3

Dennis A säger: shaa! jag undrar när man måste betala tillbaka till CSN?

Moderator säger: Hej Dennis! Du blir åtebetalningsskyldig sex månader efter att du slutat studera och fått din sista utbetalning av studiemedel. Men de sex månaderna måste infalla före ett årsskifte. Det kan låta lite krångligt, men innebär två saker: slutar du före 1 juli börjar du betala januari nästa år, slutar du efter 1 juli blir det först i januari året därefter.

Pelle säger: Vad händer om jag inte kan betala tillbaka?

Moderator säger: Hej Pelle! Om du inte kan betala på grund av låg inkomst kan du ansöka om nedsatt årsbelopp. Kontakta CSN för att inte riskera att hamna hos kronofogden.

Anders säger: Hej! Jag undrar när inkomsttaket skall försvinna. Det är ytterst svårt att driva företag tycker jag, i mitt fall en hobbyaktivitet. Även fast vi tjänar pengar brevid CSN och har lån (för det är behövligt) så kommer ni ju få in era utlånade pengar med ränta i allafall. Och om det är någon som kanske redan har mycket pengar efter skolan så är chanserna större att ni får tillbaka dem snabbare med. Eller vill ni hellre ha oss under en längre tid och få in mer ränta?

Moderator säger: Hej Anders! Frågan om inkomsttaket råder regeringen över och är inget CSN kan styra.

Carado säger: Hej, jag undrar varför måste CSN lånet vara så lågt? Det är svårt när man är äldre som jag är (42år) att få ihop ekonomin med bara 7000kr. Man bor ju inte hemma längre och om man jobbar vi sidan av studierna så tyckte jag det var svårt att orka hänga med.

Moderator säger: Hej Carado! Nivåerna på bidraget är en politisk fråga, men om man har jobbat innan man börjar studera så har man möjlighet att söka tilläggslån, som är 405 kr/vecka (om du tjänat minst 170.150 kr tolv månader innan du påbörjade studierna.)

Moderator säger: Om du har barn under 18 år kan du få tilläggsbidrag, som är lite olika beroende på antal barn, kontakta isåfall CSN.

sofie säger: Om man har tjänat 15.000 kr för mycket utöver fribeloppet under ett år, hur mycket måste man då betala tillbaka och kan man få det på avbetalning?

Moderator säger: Hej Sofie! Det beror på hur inkomsten är fördelad per kalenderhalvår (ex 1jan-30 juni) Om du tex tjänat 7500 kr för mycket per kalenderhalvår då måste du betala tillbaka hälften av det, alltså 3250 kr. Men det gäller bara om du både har lån och bidrag.

Agneta säger: Hur gör man om man vill betala tillbaka mer än vad som står i återbetalningsplanen? Hur blir det med räntan då? Kan man betala tillbaka hela beloppet på en gång? Hur gör jag då?

Moderator säger: Hej Agneta! Du kan när du vill betala in mer än det som står i återbetalningsplanen. Gör du större inbetalningar så blir ju räntekostnaden lägre. Vill du slutbetala hela skulden kontakta CSN så skickar vi en slutbetalningsavi.

Donna säger: Hej! Man har ju en tidsgräns på studiemedel som för närvarande är 240 veckor. Innebär det att man efter 240 veckor inte kan få mer pengar eller skulle man om man tycker att man klarar sig med bara bidraget kunna använda det i 240 veckor och sedan studera 240 veckor med bara lånedelen?

Donna säger: Hej! Man har ju en tidsgräns på studiemedel som för närvarande är 240 veckor. Innebär det att man efter 240 veckor inte kan få mer pengar eller skulle man om man tycker att man klarar sig med bara bidraget kunna använda det i 240 veckor och sedan studera 240 veckor med bara lånedelen?

Moderator säger: Hej Donna! Nej, du kan bara få för 240 veckor, om du inte har synnerliga skäl. Men man kan aldrig ta lånet och bidraget var för sig.

Fredrik säger: Om jag tjänar mer än fribeloppet, kan jag bli återbetalningsskyldig för bidraget?

Moderator säger: Hej Fredrik! Om man tjänar mer än fribeloppet så blir man återbetalningsskyldig även för bidraget.

Göran Persson säger: Jag undrar om vi någonsin får högre studiebidrag? Dagens räcker inte långt om man inte jobbar vid sidan om. Är det heltidsstudier så hinner man inte.

Moderator säger: Hej! Som vi svarat tidigare i chatten så är detta inget som CSN kan påverka.

stephanie säger: hur mycket får man tjäna om man tar halvt studielån?

Moderator säger: Hej Stepahnie! Det beror på hur lång studietid du har. För en normaltermin på högskolan får du tjäna 76.825 om du studerar på halvtid.

Dawid Rojek-Szumanski säger: När tänker man höja bidrag och lån så att det blir en summa man faktiskt skäligt kan leva av? Varför höjs inte dessa årligen för att kompensera inflation etc?

Moderator säger: Hej! Det finns en politisk diskussion men inga beslut om när detta eventuellt ska ske.

Hej, Undrar om fribeloppet. Har lästt att det är 50k per termin (20v) HUr fungerar det då när man jobbar under sommaren. Hur räknas pengarna? intjänat årsvis eller terminsvi? MVH Martin.

Moderator säger: Hej Martin! Inkomsten räknas per kalenderhalvår. Får du lön efter 1 juli räknas det beloppet till perioden 1juli-31 dec.

Mikael säger: Hej hur många terminer får man pengar för? då menar jag både lån och bidrag..

Moderator säger: Hej Mikael! För högskolestudier kan du få max 240 veckor, vilket motsvarar ca tolv terminer.

Fredrik säger: Om jag sommar- och extrajobbar under hösten blir det svårt att räkna ut hur mycket jag kommer tjäna, skall jag bara göra ett grovt antagande om min inkomst och lämna till er? Finns det något smart sätt att göra på?

Moderator säger: Hej Fredrik! Du måste försöka göra en beräkning och om du upptäcker att den inte stämmer så får du meddela ändringen till CSN.

Martin säger: Måste man bry sig om inkomsttaket om man endast har bidragsdelen från CSN?

Moderator säger: Hej Martin! Ja, bidragsdelen reduceras också om du tjänar över fribeloppet.

hanna säger: jag har läst två terminer på universitetet och tagit fullt studielån under tiden. nu har jag inte lyckats få alla 30 poängen för respektive termin. hur drabbas mitt studiemedel av det?

Moderator säger: Hej Hanna! Det är svårt att svara generellt, men kravet efter de två första terminerna på högskolan är 37.5 poäng. Uppfyller du inte det kravet kan du ange personliga skäl nästa gång du söker.

Mikael@Kth säger: Jag har hört att det är olika med kraven på avklarade poäng för studenter som går första året, gentemot de som går senare år? stämmer detta? och isåfall vilka gränser är det! och vilka anledningar till detta finns det.

Moderator säger: Hej! Se föregående svar. Från och med år två är kravet högre, då måste man klara 45 poäng på två terminer.

malin säger: hejsan! jag undrar hur mycket man får i bidrag om man läser en sommarkurs på distans i sommar?! tack!

Moderator säger: Hej Malin! Det beror på hur mycket du läser. För heltid får man 2572 kr/mån.

Tess säger: Om man har tjänat för mkt under en termin och betalar tillbaka den skulden får man rätt till fullt studielån då?

Moderator säger: Hej Tess! Ja, det får du, så länge du har betalat tillbaka så påverkar det inte beviljningen.

Anna säger: varför räknas de pengar man tjänar in under sommarledigheten in i inkomstunderlaget? jag anar att det är en politisk fråga, men du kanske har en förklaring på det ändå?

Moderator säger: Hej Anna! Det är precis som du tror en politisk fråga och reglerna ser ju ut så tills politikerna beslutar annorlunda.

Tony säger: Hej! Jag har tidigare varit student och fått studiemedel men jag la av under terminen så jag blev återbetalningsskyldig men jag har fortfarande inte kunnat betala tillbaka då jag gått på försörjningsstöd och ärendet gick över till kronofogden. Jag ska börja plugga nu till hösten och undrar om jag får studiemedel då och om inte, vad ska jag göra för att få det?

Moderator säger: Hej Tony! Du ska komma in med en ansökan om nedsatt årsbelopp och bifoga ett intyg över vilka månader du haft försörjningsstöd. Om det visar sig att du har rätt till hel nedsättning så är inte obetalda avgifter längre något hinder för att få nytt stöd.

delegaten säger: En femtedel av alla studenter är föräldrar, men det finns fortfarande ingen som helst möjlighet att som student vara hemma med sjukt barn. Hur kommer detta sig?

Moderator säger: Hej delegaten! Om du vårdar sjukt barn ska du anmäla det till CSN. Vi skickar då ut en blankett till dig där du får försäkra att du vårdat barn och då får du behålla ditt studiemedel under den tid du vårdat barnet.

hanna säger: läser till beteendevetare och skall till hösten läsa 30 hp fristående kurser. har räknat ut så att jag skall läsa 7,5 hop vaje månad minst, men en av kurserna är inte heltidstudier men på 15 hp kan man ändå få fullt studielån fast kursen bara går på halvfart?

Moderator säger: Hej Hanna! Om du läser 30 hp under en termin har du rätt till helttidsstudiemedel oavsett hur poängen är fördelade under terminen.

mia säger: hur fungerar det med fribeloppet om man har en enskild firma? förutsätter att det borde vara högre då eftersom man av överskott även måste betala sina egenavgifter?

Moderator säger: Hej Mia! Nej, det är det inte.

delegaten säger: Tanken med högskolestudier är ju att det skall motsvara ett heltidsarbete, dvs 40 arbetstimmar per vecka. Men kan man som student vara sjukskriven, som "arbetare" kan? Och om man inte kan, hur är det då tänkt att gå ihop om man blir liggande i vinterkräksjukan eller liknande?

Moderator säger: Hej Delegaten! Huvudregeln är att om du blir sjuk ska du anmäla det till Försäkringskassan. Får du godkända sjukperioder har du rätt att behålla studiemedlet under sjukdom.

EmmaEskilstuna säger: Hej en liten fråga till, om jag har studerat på folkhögskola som ledde till studer på högskola kan jag få någonslags rabatt på det studielånet? Har hört om det.

Moderator säger: Hej Emma! Regeln är lite krånglig att förklara kort, ta gärna kontakt med CSN, men man kan säga att folkhögskolestudier som leder till högskolestudier kan skrivas av med max hälften.

Student säger: Hej! Vilket är maxbelopp får man tjäna in i månad för att inte bli av med studiebidrag?

Moderator säger: Hej student! Inkomsten prövas per kalenderhalvår inte per månad.

Konrad säger: Varför behöver jag lämna en studieförsäkran när jag ska börja plugga?

Moderator säger: Hej Konrad! Studieförsäkran är ett sätt att bekräfta att man studerar och därmed har rätt att få ut pengar.

EmmaEskilstuna säger: Oh tack så mycket de ska jag verkligen kolla upp! :-)

stephanie säger: Om jag ska studera 3år på högskola (heltid) hur mycket får jag tjäna om jag tar ett halvt studielån?

Moderator säger: Hej Stephanie: Cirka 76800kr per kalenderhalvår om du studerar på halvtid.

isso säger: Till hösten kommer jag att börja plugga på universitetet heltid. Just nu jobbar jag heltid fram till midsommar. Kommer pengarna jag tjänar nu påverka vad jag kan få i studiebidrag/lån under hösten?

Moderator säger: Hej Isso! nej, det påverkar inte.

Moderator säger: Hej alla! Chatten pågår i 5 minuter till.

dest säger: Hur många HP sommarkurser måste man läsa samt klara för att få bidrag under sommaren?

Moderator säger: Hej Dest: För att få helttidsstudiemedel under sommaren ska man läsa 1,5 hp per vecka. Kravet är att man ska klara 75 procent av de poäng man läser.

Anna säger: jag uppfyllde inte kraven på resultat innan jag tog ett studieuppehåll och när jag skulle börja igen fick jag dispens pga särskilda skäl så jag har fått studiemedel beviljat nu. Men det är dock inte fullt, varken den här terminen eller nästa. varför inte? beror det på att jag har fått dispens och därför får mindre pengar, eller beror det på att jag måste uppfylla kraven (vilket jag kommer göra den här terminen och då borde få fullt bidrag och lån nästa termin) eller vad beror det på? tack.

Moderator säger: Hej Anna! Vi kan tyvärr inte svara på den frågan här, men kontakta gärna oss för mer hjälp.

Boris Ytter säger: Jag provar igen; kan jag fa studiebidrag for att plugga en 15p distanskurs pa helfart om jag inte ar skriven i Sverige?

Moderator säger: Hej Boris! Ja, om du är svensk medborgare kan du det.

veronica strömstad säger: jag undrar om det stämmer att man planerar att ta bort fribeloppet totalt, stämmer det och vad tycker du om det? bra , dåligt??

Moderator säger: Hej Veronika! Det är en politisk fråga, som vi kan ha någon åsikt om.

Anna säger: Ett tag så var det på tal att de som fullföljde en utbildning direkt skulle få möjlighet att betala tillbaka sin skuld räntefritt. Var det bara spekulationer?

Moderator säger: Hej Anna! Nej, så är det inte.

Moderator säger: Hej alla! Tack för era frågor, vi har svarat på så många vi har hunnit. Gå gärna in på www.csn.se och läs mer eller kontakta oss. Hälsningar Anna-Sara och Ann-Mari!

ANNONS