Pastor Jeremiah kan fälla Obama

avPer Bjurman

NEW YORK. ”Wright is wrong”, försöker Barack Obama övertyga världen om att han tycker.

Men förgäves.

Motståndarna fortsätter koppla ihop Illinoissenatorn med den militante pastor som han en gång såg som sin andlige vägledare.

Det kan stå honom dyrt i morgondagens primärval.

Foto: Foto: AP
Andlig vägledare Barack Obamas förre vägledare, pastor Jeremiah Wright, har gjort flera hårresande uttalanden. Bland annat påstår han att det är den amerikanska staten som uppfunnit aids för att skada den svarta befolkningen.

Barack Obama har valrörelsens hittills tyngsta, mest besvärliga månad bakom sig. Orsakerna är flera, men den viktigaste stavas Jeremiah Wright.

Han är pastor i den Chicagoförsamling Obama tillhört. I slutet av mars blev den amerikanska allmänheten varse att denne man – som senatorn också beskrivit som sin andlige vägledare – är en radikal separatist med kontroversiella åsikter om bland annat 11 septemberattackerna, aids och rasrelationer.

Lyckades tillfälligt

Obama försökte distansera sig från pastorns åsikter med ett briljant tal om just rasrelationer i Philadelphia, men lyckades bara tillfälligt. Wright har fortsatt att spöka för presidentkandidaten, som vill stå för försoning och förändring. Motståndarna, såväl Hillary Clinton som krafter på den republikanska sidan, har tagit varje tillfälle att påminna om exempelvis det rätt hårresande påståendet att det är den amerikanska staten som uppfunnit aids för att skada den svarta befolkningen. Och pastorn själv, uppenbart förtjust över att få så stor plats i offentligheten, envisas med att babbla vidare.

Så sent som i början av förra veckan satt han på en presskonferens i Washington och upprepade flera av ståndpunkterna som ställer den före detta lärjungen i så dålig dager. Dessutom hävdade han att Obamas avståndstagande var lätt att genomskåda.

– Det är bara politik. Han måste förkasta mig för att se bra ut, sa Wright med ett självgott leende.

Frustrationen i Obamalägret måste vara bedövande. Det räcker ju att det sås ett litet tvivel bland de mittenväljare – företrädesvis vita – som kommer att avgöra merparten av de återstående primärvalen.

Tycker Obama också så? Gillar han inte vita? Är han militant bakom den försonliga fasaden?

Den sortens frågor ställs plötsligt.

Fler börjar tvivla

Dessutom finns en överhängande risk att de superdelegater som har presidentkandidaturen i sin hand börjar tvivla på att Obama kan vinna mot John McCain.

För om han redan nu, i primärvalet, brottas med den här sortens problem – hur mycket värre ska det då inte bli när de republikanska motståndarna sätter tänderna i honom?

Vi får ett bra svar på hur hårt Obama drabbats av den här ”affären” i morgon. Han lär vinna primärvalet i North Carolina. Men hur går det i det påtagligt vita Indiana? Han hade för några veckor sedan en hygglig ledning där, men de senaste mätningarna visar på att Hillary Clinton gått om.

I så fall är han i trubbel.

Right or wrong – Wrighteffekten kan fälla Barack Obama.

ARTIKELN HANDLAR OM