Incestmannen förde ett skräckvälde

Advokaten: Josef Fritzl är mentalt sjuk

En klassisk tyrann. Så beskriver polischefen som leder utredningen av det fasansfulla incestfallet i Österrike den häktade gärningsmannen.

Den 73-årige Josef Fritzls advokat sade på söndagen att hans klient är mentalt sjuk och bör dömas till rättspsykiatrisk vård.

– Enligt min personliga mening är Josef Fritzl mentalt sjuk och kan därför inte helt ansvara för sina handlingar. Jag anser att min klient inte hör hemma i fängelse utan på en sluten psykiatrisk anstalt, säger Rudolf Mayer till tyska Bild am Sonntag.

Josef Fritzl.
Josef Fritzl.

Det är första gången Mayer uttalar sig om vilken talan hans klient kan tänkas föra när han väl ställs inför rätta. Mayer befarar även att Fritzl inte kan få en rättvis rättegång med tanke på den omfattande mediebevakning fallet har fått.

Mayer har fått hotbrev från personer som skriver att han hör hemma i källaren tillsammans med Fritzl.

”Inget monster”

– Jag försvarar inte ett monster utan en människa, även om det är svårt för en del att ta det till sig, säger Mayer.

Fritzl sitter för närvarande häktad i Sankt Pölten. Han har erkänt att han hållit sin nu 42-åriga dotter inspärrad i källarutrymmet i 24 år och våldfört sig på henne sexuellt. Genom DNA-analyser har det kunnat fastställas att de sju barn hon fött under fångenskapen är hans avkomma.

Polischefen i Niederösterreich, Franz Polzer, anser enligt Reuters att Fritzl är en ”klassiskt tyrannisk personlighet”.

– Den här mannen, vars alla brott drevs av hans sexuella energi, har inte en enda gång gått med på att bli utfrågad om sina semestrar, om sin frånvaro.

Polzer syftar på de semesterresor som Fritzl gjorde utomlands på egen hand. Genom det skräckvälde han förde vågade ingen ställa frågor om hans förehavanden.

Stora matinköp

Enligt polisen har Fritzl i förhör sagt att den låsta dörren till källarutrymmet skulle ha öppnats automatiskt om han hade stannat borta under en längre period.

Å andra sidan har Fritzl sagt att han hotat gasa ihjäl sin dotter och de tre barnen som hölls i fångenskap om de försökte fly.

Polisen försöker nu genomlysa 73-åringens liv, till exempel hur han kunde köpa stora mängder mat utan att någon reagerade.

– Vi vet att Josef Fritzl åkte till stora affärer och köpte stora mängder mat. Vi har också fått veta att han ibland stannade i källaren över natten, säger Polzer.

Tillståndet för den 19-åriga flicka som av Fritzl svårt medtagen fördes till sjukhuset i Amstetten den 19 april är fortfarande allvarligt men har enligt läkarna stabiliserats. Genom hennes ankomst till sjukhuset började den fasansfulla historien uppdagas bit för bit.

TT

Publisert: