FBI varnades för skolskjutning – av ”nikolas cruz”

NYHETER

”Jag kommer bli en professionell skolskytt”.

Så skrev Youtube-användaren ”nikolas cruz” under en video redan i september förra året. Kommentaren anmäldes direkt till FBI.

Skolskytten Nikolas Cruz har enligt polisen erkänt sig skyldig till att ha skjutit ihjäl 17 personer, rapporterar AP.

FBI erkänner nu att de har brustit i sina rutiner.

President Trump sa på torsdagen att det funnits många tecken på att Nikolas Cruz varit psykiskt instabil och att man alltid måste anmäla sådan personer, om och om igen.

Men de amerikanske myndigheterna blev så tidigt som i september varnade för just Cruz.

1 av 20
Skolskytten Nikolas Cruz, 19.

36-årige Youtubeanvändaren Ben Bennight upptäckte då en obehaglig kommentar under ett av sina många videoklipp.

”Jag kommer bli en professionell skolskytt”, hade användaren nikolas cruz skrivit.

Bennight anmälde genast kommentaren både till Youtube och till den federala polisen i USA, FBI.

”Den här kommentaren lämnades på min Youtube-kanal”, skriver han i ett mejl till FBI:s tipslinje i vilket han också bifogade en skärmavbild där kommentaren syns. Han flaggade kommentaren på videosajten och Youtube plockade bort den kort efteråt. Dagen efter dök FBI-agenter upp på hans jobb.

FBI varnades för Cruz redan den 24 september.

”De undrade om jag visste något om personen. Det gjorde jag inte. De tog en kopia av skärmavbilden och det var det sista jag hörde”, säger Ben Bennight till Buzzfeed News.

Ringdes upp av FBI

Efter onsdagens skjutning, där 17 personer dödades och ett femtontal skadades, har FBI inte velat kommentera om kommentaren under fjolåret verkligen kom från Nikolas Cruz, men omkring en halvtimme efter att han gripits ringde en FBI-agent till Ben Bennight och lämnade ett röstmeddelande:

”Jag tror att vi pratade med dig tidigare om ett klagomål du gjort angående en kommentar på Youtube. Jag skulle vilja ställa en uppföljande fråga kring det”, löd röstmeddelandet.

Kort efteråt blev han uppsökt av FBI-agenter och fick åter svara på frågor om konto-innehavaren, på vilka han inte kunde svara mer än vid det tidigare tillfället.

FBI erkänner misstag

FBI erkänner nu att de rutiner som finns kring larm om potentiella attentatsmän inte har följts.

"Vi har bekräftat att protokollen inte följdes för informationen vi tagit emot", säger nu FBI enligt New York Times.

"Informationen lämnades inte till F.B.I. Miamis fältkontor, och ingen ytterligare utredning genomfördes vid den tidpunkten."

FBI-chefen Christopher A. Wray säger nu att man ska se över rutinerna gällande tips.

– Jag är fast besluten att komma till botten med vad som hände i den här frågan, samt att granska våra processer för att svara på information som vi mottar från allmänheten, säger han enligt BBC.

Riskerar att dömas till döden

Under torsdagen rapporterades det att Nikolas Cruz ska ha varit medlem i en högerextrem gruppering, Republic of Florida.

Polisen säger dock att de inte kunnat hitta några kopplingar mellan Cruz och vit makt-gruppen, rapporterar Tallahassee Democrat.

På torsdagen häktades Nikolas Cruz, misstänkt för 17 fall av mord. Om domstolen finner honom skyldig kan han dömas till döden, eftersom dödsstraff är tillåtet i delstaten Florida.

Enligt nyhetsbyrån AP erkände Cruz för polisen att han var gärningsmannen, efter att han gripits. Han ska enligt en polisrapport ha gömt extra ammunition i en ryggsäck, för att kunna ladda om sina vapen.

Därför införs inte hårdare vapenlagar i USA 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM

Florida

USA

FBI