Fler varsel väntar industrin

Volvo Personvagnars varsel är bara början.

Vi står nu inför två kärva år på arbetsmarknaden, enligt Arbetsförmedlingens prognoschef.

Antalet varsel om uppsägning, totalt cirka 19 000 hittills i år, ligger redan omkring 34 procent högre än under samma period i fjol, visar statistik från Arbetsförmedlingen. Men då är inte Volvo Personvagnars besked om att 1 200 arbetstillfällen ska bort inräknat.

Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen tror att vi nu står inför ett allt tätare varselregn, inte minst inom exportindustrin och då i synnerhet bland företag kopplade till fordons- och transportindustrin.

Ingen överraskning

Han tycker inte att onsdagens beska besked från Volvo Personvagnar är någon större överraskning. Redan under årets första fem månader har antalet varsel inom svensk verkstadsindustri ökat med cirka 1 200.

– Vi räknar med att det kommer att fortsätta. Vi har en väldigt stor svacka i världsekonomin. Och transportindustrin, inklusive bilindustrin, är ju den som kanske blir värst drabbad i Sverige, säger han.

En period av allt högre kostnader per arbetsenhet för företagen ligger bakom oss.

– Och nu pressas försäljning och vinster. Då kommer varslen, förklarar han.

TT: Kommer det att sätta djupa spår på den svenska arbetsmarknaden?

– Bedömningen nu är att vi får en ökad arbetslöshet och minskad sysselsättning. Men inte en djup nedgång, med de fakta vi har på bordet i dag. Sedan är det omöjligt att säga när världskonjunkturen vänder uppåt och när det börjar lätta upp i USA, säger Strannefors.

Ungdomar största förlorarna

– Effekterna på arbetsmarknaden, när det gäller arbetslöshet och sysselsättning, blir som störst nästa år. En förbättring på arbetsmarknaden kommer tidigast 2010, tillägger han.

De stora förlorarna är enligt Strannefors ungdomar och utlandsfödda på väg att etablera sig på arbetsmarknaden.

– Allra värst drabbas de grupper som inte har lyckats lösa sina problem på arbetsmarknaden under de goda åren.

Utvecklingen i år och Volvo-beskedet visar enligt Strannefors att vi nu tagit tredje steget på vägen nedåt. Först får ungdomar och utlandsfödda problem. Sedan slutar arbetsgivarna att förlänga tillfälliga anställningar.

– Sedan kommer det här som du ser nu, när fast anställda varslas om uppsägning.

TT

Publisert: