Ryssland ska tillverka kärnvapenmissiler

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ryssland planerar att fram till år 2020 skapa ett moderniserat avskräckande kärnvapenförsvar, inklusive ett rymdförsvarssystem och nya kärnvapenbestyckade ubåtar.

Beskedet gavs på fredagen av ryske presidenten Dmitrij Medvedev.

– Ett säkrat avskräckande kärnvapensystem för skilda militära och politiska omständigheter måste tas fram till 2020, sade Medvedev till ryska militärchefer vid en manöver i området vid Orenburg i södra Ural.

– Planerna gäller byggande i stor skala av nya typer av krigsfartyg, framför allt kärnkraftsdrivna kryssare med kryssningsrobotar och ubåtar som kan användas till vitt skilda ändamål. Ett luft- och rymdförsvarssystem kommer att inrättas, sade presidenten enligt Interfax.

Rysslands besked om att investera i ett starkare försvar med tyngdpunkt på ett utbyggt kärnvapensystem påverkar inte maktbalansen mellan Ryssland och USA, sade USA:s utrikesminister Condoleezza Rice till Reuters.

Rice kallade det amerikanska kärnvapensystemet för ”stadigt” och ”kapabelt”.

I militära termer är det inte vettigt att Ryssland spenderar enorma summor på sitt kärnvapensystem eftersom de största bristerna finns inom de konventionella delarna av försvaret. Det menar analytikern och Rysslandsexperten Marcel de Haas vid Nederländska institutet för internationella relationer.

– Jag skulle säga att det är ett maktspel mot väst, på samma sätt som de strategiska stridsflygen till Venezuela, sade Marcel de Haas.

TT

Publicerad: