Plockade ut 100 000

avRichard Aschberg

Rockstjärnan har tjänat 100 000 kr på styrelsearbetet

1 av 2 | Foto: SCANPIX

På bara några månader har styrelseledamöter i Ringens bostadsrättsförening tjänat över 1,7 miljoner kronor i arvoden.

En av dem är musikern Tony Thorén som skickat fakturor via sitt bands bolag, Eldkvarn musik AB.

– Det här har jag ingen anledning att prata med dig om, säger han till Aftonbladet.

Aftonbladet kan i dag avslöja att den ekonomiska plan som måste tas fram inför omvandling till bostadsrätt förekommer i två versioner.

Den ena har skickats till bolagsverket och på så sätt godkänts. Den andra, som presenterades för medlemmarna, innehåller en investeringsplan som inte finns med i versionen hos bolagsverket.

Både siffror och framtida prognoser skiljer sig i åt i de två versionerna.

Kan tjäna 120 miljoner

Föreningens nya ordförande har också upptäckt att styrelsen lånat 30 miljoner kronor mer än vad den ekonomiska planen redovisar.

Aftonbladet har tidigare avslöjat hur bostadsrättsföreningens kassör Stefan Landgren kan ha gjort privata klipp på omvandlingen. Han har varit storägare i bolaget Ecoland, som beräknas tjäna 120 miljoner kronor på Ringenaffären.

Landgren förnekar att han har ägt aktier i Ecoland – men Aftonbladet har ett protokoll som han själv undertecknat och där det framgår att han är storägare.

I fallet Landgren pågår nu en jävsutredning där både revisor och advokater är inkopplade.

Parallellt med detta framkommer allt fler uppgifter om hur bostadsrättsföreningens styrelse gett sig själva mycket generösa arvoden.

Får 600 kronor i timmen

För varje timme någon uppger sig ha arbetat får de 600 kronor plus moms – eller 450 plus moms om arbetet inte är kvalificerat.

Den 29 maj skickade Stefan Landgren en faktura där han fick drygt 468 000 kronor för arbete som han och hans flickvän skulle ha utfört åt föreningen sedan februari.

Två andra styrelsemedlemmar fick på samma sätt över 300 000 kronor var. Det är de boende som får stå för notan.

På samma sätt har Eldkvarns basist, Tony Thorén, som är styrelsemedlem, tjänat över 100 000 kronor extra på några månader.

”Gör nytta”

Enligt en boende i Ringen har alla styrelsemedlemmar fakturerat via bolag för att föreningens förvaltningsbolag ska slippa betala arbetsgivaravgifter.

I Tony Thoréns fall kommer fakturorna från Eldkvarn musik AB.

– Jag säger bara att samma sak gäller för mig som för alla andra. Har man möjlighet att göra någon nytta så får man 450 kronor i timmen, säger han.

Kammaråklagare Ove Lundgren på Ekobrottsmyndigheten har på senare tid fått en hel del uppgifter kring Ringenaffären från medlemmar i bostadsrättsföreningen.

– Jag vill inte uttala mig, säger Lundgen på en direkt fråga om någon förundersökning har inletts.