Average Joe - den okände kandidaten

Publicerad:
Uppdaterad:

Vill göra Vita huset till boende för hemlösa

Joe Schriner.
Foto: Anneli Sundqvist
Joe Schriner.

Han kallar sig Average Joe och ska bli USA:s näste president.

Åtminstone är det hans mål. Utan både partitillhörighet och dollarmiljoner driver han sin egen kampanj tillsammans med sin fru.

– Jag har rest över 32 000 mil och drivit den här kampanjen i 50 delstater, berättar han.

Foto: Anneli Sundqvist
Med familjen och husbilen.

Kampen om posten som USA’s nästa president pågår inte bara i närheten av påkostade tv framträdanden och rigorösa säkerhetspådrag.

52-årige Joe Schriner kallar sig Average Joe, USA:s motsvarighet till vår ”Medelsvensson", och har registrerat sig för valet 2008 och reser nu kors och tvärs i en husbil över kontinenten tillsammans med sin fru och deras tre barn.

Han är fullständigt seriös i sitt kandiderande och har ett viktigt meddelande; Amerika måste forändras, och det är bråttom.

– Jag tog just del av en undersökning från LA Times som visar att fler och fler har tröttnat på partisystemet som det ser ut idag, säger Joe Schriner.

”En vanlig person”

Hans fru och kampanjmanager Liz tar hand om barnen (’vi har sett varenda lekplats i det här landet’) under intervjuen. Han visar deras lilla skafferi och hur panelerna till fönstrena fungerar. Husbilen skänktes till dem av en släkting i norra USA.

– De som gillar mig och kommer rösta på mig, gör det för att jag är en vanlig man med familj som fattar beslut efter vad vi tror är rätt, och inte efter vilket företag som betalar oss för att säga si eller så.

Det är inte första gången han gör en presidentvalsturné. Han kandiderade i valet både år 2000 och år 2004.

– Folk frågar mig hela tiden hur seriös jag egentligen är, säger han. Det här är hur seriös jag är; jag har ägnat 17 år åt research och intervjuer. Jag har pratat med ett antal tusen människor, rest över 32 000 mil och drivit den här kampanjen i 50 delstater, tre gånger.

Först var iden med att kandidera för presidentposten ett sätt att dra medial uppmärksamhet till de problem han mötte under deras resor.

– Sen gick det upp för mig, säger Joe, att jag faktiskt kunde vinna valet.

All tid går till kampanjen

Joe har ett universitetsbetyg i journalistik och efter några år som reporter under 80-talet jobbade han som rådgivare för familjer med drog och alkoholmissbruk innan han började sina resor över landet.

Sedan slutet av 90-talet har all tid gått åt till presidentvalen. Han har gjort sig känd över USA som ”AverageJoe”, enkelt översatt ”vanligaJoe”.

Sex månader om året bor han i Cleveland, Ohio. Andra hälften bor han i husbilen, en Midus från 1984, och undervisar barnen, Sarah, Joseph och Jonathan, tillsammans med sin fru Liz.

Vill vinna på riktigt

– Vi kandiderar som engagerade foräldrar, säger han. Våra beslut kommer fattas utifrån vad som ar bäst för barnen, var nästa generation, världen över.

Förutom de två stora partierna finns 5 eller 6 så kallade tredje partier och ett antal kandidater utan politiskt parti.

– Men, säger Joe Schriner, vad jag gör är ett allvarligt försök att vinna valet som USA’s president, med kampanj och offentliga tal. Och det är det bara jag som gör, som självstandig kandidat.

Upmärksammas i media

Under åren på USA’s vägar har han fått en hel del uppmärksamhet i media. Många av de stora amerikanska tidningarna och tevekanalerna har rapporterat från hans kampanj, och hans hemsida räknade upp till 600.000 träffar förra året.

Erfarenheten från åren som journalist använder han nu för att tillsammans med sin fru Liz intervjua de människor de träffar längs vägen, människor som med alternativa medel gör en direkt skillnad för deras omgivning. Materialet kom ut i bokform 2004; ”Backroad to the White House”. Det blev också basen för deras valplattform.

– Vi ligger definitivt i topp med mängden research vi samlat, jämfört med alla de andra kandidaterna.

Struntar i ekonomin

Det är inte bara intrycket som skiljer sig mellan honom och de stora kandidaterna. Mycket av politiken går helt på tvärs med vad både det demokratiska och det rebublikanska partiet står för.

USA’s ekonomi, en av de allra hetaste frågorna inför nästa års val, vill Joe inte ens prata om.

– Det är inte ens på min topp 20 lista. För mig är världssvälten den allra viktigaste frågan. Även de som har det sämst ställt i det här landet är fruktansvärt rika i ett globalt perspektiv.

Kriget i Irak är däremot en av Joe Schreiners viktigaste frågor.

– Det handlar om männskliga rättigheter, säger han. Vi måste be Irak, och världen, om ursäkt för vad vi gjort och hjälpa dem med återuppbyggnaden.

Klimatet i fokus

Schriner vill införa ett Amerikanskt fredsdepartement och ta en ledande roll globalt för en nedrustning av kärnvapen. Även växthuseffekten ligger långt upp på dagordningen.

– Utan miljön har vi ingenting, säger han. Amerikaner är mycket fästa vid sin bekvämlighet. Luftkonditionering, värme, deras bilar. Allt det har bidrar till växthuseffekten, men ingen vill ge upp det.

Joe Schriner vill se Amerika gå från att vara det land med högst energiförbrukning per person, till att vara det land som sparar mest energi per person. Koyotoavtalet ska undertecknas, lokal handel uppmuntras och städer ska byggas så det blir lättare att ta sig fram med cykel och till fots.

Familjen Schriner försöker leva som de lär. I Cleveland har de satt upp ett Koyotoprotokoll för hemmabruk och deras resa genom USA speglar deras familjepolitik; att familjer ska uppmuntras att både jobba och leka tillsammans.

Vita huset för hemlösa

Joe Shriner är optimistisk, och trots sina försok att vara ”vanlig” är han i jämförelse med de andra kandidaterna högst ovanlig.

– Så mycket händer i rätt riktning, men i det dolda. När jag blir president kommer jag göra om Vita huset till ett boende för hemlösa. Och gräsmattan utanför till jordbruksmark. Det är ett mycket bättre sätt att utnyttja de resurser som finns.

Och han tror inte att han skulle behöva jobba ensam.

– Människor är svältfödda på revolutionistiska idéer att jobba med. USA’s folk behöver ett annat alternativ att rösta på än vad som finns idag.

Anneli Sundqvist

Publicerad: