Ryska raketer kan riktas mot Ukraina

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Rysslands president Putin om hotet från väst på presskonferens i dag

Ryska raketer kan komma att riktas mot flera grannländer, bland annat Ukraina.

Det sa Rysslands president Vladimir Putin under en direktsänd presskonferens från Kreml.

– Vi vill inte ha en sådan utveckling, men vi blir tvungna att svara, sa Putin.

Rysslands president Vladimir Putin vid den årliga jättepresskonferensen i Kreml. Han hotade bland annat med att rikta raketer mot Rysslands grannländer.
Rysslands president Vladimir Putin vid den årliga jättepresskonferensen i Kreml. Han hotade bland annat med att rikta raketer mot Rysslands grannländer.

Redan klockan åtta i morse började de över 1 300 journalisterna släppas genom Kremls murar för att vara med på presidentens årliga presskonferens med ryska och utländska journalister. President Putins sista. Han försäkrade än en gång att han aldrig funderat på att stanna på posten ännu en period. Grundlagen tillåter det inte och Putin tänker inte bryta mot lagen.

Inte beroende av makten

– Jag anser att det är en viktig signal till alla, att följa den lagstiftning som finns. Jag vill förstås arbeta. Men det finns andra möjligheter. jag har aldrig känt mig beroende av makten, sa Putin.

Däremot är Putin beredd att tjäna landet som premiärminister om Dmitrij Medvedev som väntat segerar i presidentvalet den 2 mars.

– Presidenten bestämmer politikens inriktning, men premiärministern är högste ledaren för den utförande makten, sa Putin.

Välfärden, miljön och landets ekonomi nämnde presidenten som sina hjärtefrågor.

Vladimir Putin är nöjd med sina åtta år vid makten. Lönerna stiger för varje år, den massiva kritiken från väst om bristande demokrati biter inte på Putin.

Hot mot Ryssland

– Jag är från mitt innersta övertygad om att vi gör det rätta.

Han fortsatte som i tidigare uttalanden att rikta hårda ord mot Nato och USA:s planer på missilförsvar i Tjeckien och Polen. Förslag som enligt Putin inte stöds av ländernas befolkning.

– Vem frågade Tjeckien eller Polen om de ville ha ett missilförsvar hos sig? undrade Putin och svarade själv:

– Ingen frågade.

Missilförsvaret ska skydda från möjliga iranska attacker. Men Putin ser baserna som ett hot riktat mot Ryssland.

– Dessa objekt hotar oss. Om man tar det steget blir vi tvunga att svara genom att rikta våra raketer åt det hållet, sa Putin.

Samma sak kan hända om grannlandet Ukraina går med i försvarsalliansen Nato.

Från väst kommer kritik för brist på demokrati i valrörelsen inför presidentvalet. Putin avvisade kritiken.

– Att den pågår lugnt och stilla runtom i landet, utan debatter, talar inte för brist på demokrati. Det talar snarare för att en bred majoritet av Rysslands invånare stöder den valda vägen, sa Putin.

Publicerad: