Skatteverket vill öka övervakningen

Av: Emma Gårdsäter

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera storföretag spionerar på sina anställda men det förekommer även på statliga myndigheter.

På Skatteverket sker övervakningen med avancerade inloggningsprogram.

Nu vill säkerhetsavdelningen öka kontrollerna av internetanvändningen med ett nytt system.

Den nya fildelningslagen har blivit årets mest debatterade fråga. Protesterna är enorma och många hävdar att lagen är integritetskränkande. Samtidigt övervakas en stor del av befolkningen varje dag - av sin chef. Det kunde Aftonbladet.se berätta igår med hänvisning till Tv4Nyheterna.

Skatteverket ser allt

Datainspektionens undersökning visar att storföretag som Volvo, Eriksson och SEB spionerar på sina anställda via särskilda datorprogram. Men detta sker även på statliga myndigheter. På Skatteverkets huvudkontor i Solna kan säkerhetschefen se allt som de anställda sysslar med vid sina datorer enligt Tv4Nyheterna.

Övervakningen sker via avancerade inloggningsprogram som registrerar allt som händer på datorerna. Nu vill verket öka kontrollerna.

– För närvarande sker det här bara på förekommen anledning. Men i vårt nya system som vi håller på att förhandla med de fackliga organisationerna om så kan det också bli möjligt att ha en mer proaktiv hållning, säger Anders Kylesten, säkerhetschef på Skatteverket till Tv4.

Specialövervakade sex gånger

Idag utnyttjas bara inloggningsprogrammen vid misstanke om att något fel har begåtts. Då kan säkerhetsavdelningen titta på den sparade informationen i efterhand för att se vad som har hänt. Vid minst sex tillfällen har Skatteverket specialgranskat de anställda under de senaste fyra månaderna.

– Det är på initiativ utifrån verksamheten som man går in och tittar på de här loggarna och jag kan faktiskt inte redogöra för anledningen till varför de här kontrollerna gjorts, säger Anders Kylesten till TV4Nyheterna.

Övervakas öppet

Enligt Skatteverket sker detta inte i hemlighet utan de anställda är medvetna om att de kan kontrolleras. Det innebär att verket inte bryter mot lagen.

– Man får aldrig övervaka i smyg. Om man gör det är det stor risk att man bryter mot Personuppgiftslagen, PUL, säger Oskar Öhrström vid Datainspektionen till Tv4Nyheterna.

Publicerad: