Hunt: Möjligt att baxa igenom brexitavtalet

avTT

Foto: Matt Dunham/AP/TT
Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt. Arkivbild.

Det minst sagt skeptiska brittiska parlamentet kan komma att ställa sig bakom brexitavtalet, om bara EU bjuder till en aning. Det tror Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt.

Hans chef, premiärminister Theresa May, beslutade i veckan att skjuta upp omröstningen i underhuset om avtalet eftersom det stod klart att det skulle ha blivit ett nej. Sedan dess har May försökt få tydligare försäkringar från EU-länderna om att Storbritannien inte ska tvingas kvar i en tullunion med EU efter utträdet – en av de saker brexitivrarna är mest upprörda över.

– Det enda sättet vi kan få detta (avtalet) igenom underhuset, när dammet har lagt sig, är att presentera en version av avtalet som regeringen har förhandlat fram, säger Hunt i en intervju med BBC.

Hoppas på eftergifter

Efter fredagens EU-toppmöte sade May att det är möjligt att EU kommer att ge ytterligare garantier om att nödlösningen för Irland och Nordirland, på engelska kallad backstop, endast är tänkt att vara tillfällig. De andra 27 EU-ledarna gjorde dock klart att de inte kommer att omförhandla avtalet.

Men Hunt tror att EU kommer att gå med på någon form av eftergift för att undvika ett avtalslöst brittiskt utträde, vilket skulle riskera att skada alla inblandade parters företag och ekonomier. Om EU inte är "hjälpsamt och flexibelt" kan det inte räkna bort möjligheten att Storbritannien kraschar ut utan ett avtal, tillägger Hunt.

Förhindra gränskontroller

Backstop syftar till att förhindra att gränskontroller återuppstår på den irländska ön om EU och Storbritannien under de kommande två åren misslyckas med att enas om sin framtida relation. Tanken är i så fall att Storbritannien ska vara kvar i en tullunion med EU så länge ingen annan lösning hittats, så att en gräns inte behöver uppstå på den irländska ön.