Elefantförbud på cirkus och mer gratis tandvård

Nytt år, nya lagar – här är några som börjar gälla 1 januari

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bill Sikes/AP/TT
Från den första januari 2019 blir det förbjudet att visa elefanter på cirkus i Sverige. Arkivbild.

Public service ska betalas via skattsedeln, tandvården blir gratis för 23-åringar och elefanter förbjuds på cirkus – det är några av de nya lagar som träder i kraft i januari 2019.

Den 1 januari 2019 träder en lång rad nya lagar, lagförändringar och förordningar i kraft. Totalt rör det sig om över 70 ”viktigare lagar och förordningar” som listas av regeringskansliet.

Här är några av dem.

Slopad tv-licens

En av de mest omtalade lagändringarna är att tv-licensen skrotas och ersätts av en individuell public service-avgift. Alla över 18 år ska betala 1 procent av sin beskattningsbara inkomst upp till ett tak. Maxgränsen landar på 1 300 kronor om året, vilket innebär att en familj med två vuxna kan få betala maximalt 2 600 kronor per år.

Tidigare har varje hushåll med tv eller radio betalat 2 400 kronor per år i tv-licens.

Ingen karensdag

Om du blir sjuk får du i dag ingen ersättning för första dagen av din sjukskrivning. Karensdagen ersätts från 1 januari med ett karensavdrag som uppgår till 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön. Syftet är att ersättningsnivåerna ska bli mer rättvisa till exempel för de som har oregelbundna arbetstider och skulle ha jobbat ett långt pass när de blev sjuka.

Gratis tandvård

En annan förändring som rör sjukvård är att tandvården från 2019 blir gratis till och med det år man fyller 23 år.

Dessutom förstärks vårdgarantin inom primärvården. Patienten har nu rätt till att inom tre dagar få en medicinsk bedömning av läkare eller annan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal – istället för att, som tidigare, inom sju dagar få besöka en läkare.

Spel om pengar

I och med att den svenska spelmarknaden öppnas nästa år införs en ny spellag som innebär att det krävs en spellicens och alla bolag måste betala 18 procent i skatt på spelöverskottet. Med licensen förbinder sig spelbolagen att följa vissa regler: Det kommer att krävas att alla spelare registrerar sig, bolagen ska verka för att förhindra spelmissbruk och reklamen måste vara måttfull och får inte rikta sig till barn och ungdomar under 18, ej heller direkt till en spelare som stängt av sig själv från spel.

Förbud mot elefanter

Från 2019 görs en förändring i djurskyddsföreningen. Det blir förbjudet att flytta runt och i samband med det förevisa elefanter och sjölejon offentligt, till exempel på cirkus.

Skydd för transpersoner

Från januari 2019 införs ett starkare skydd för transpersoner i och med en ändring i brottsbalken. Lagändringen innebär att grunden könsöverskridande identitet eller uttryck läggs till i brottet hets mot folkgrupp.

Ändring i vallagen

Ett krav införs på att den plats i eller i anslutning till en val- eller röstningslokal där valsedlar läggs ut ska vara avskärmad från insyn från andra väljare. Syftet är att ytterligare stärka skyddet för valhemligheten och minska risken för att väljarna utsätts för otillbörlig påverkan i samband med röstningen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Riksdagen

Cirkus

Tandvård