Tusentals dömda brottslingar släppta i Rumänien – efter domstolskritik

NYHETER

Rumänien kritiserades i våras av Europadomstolen för omänskliga förhållanden i landets fängelser och krävdes på åtgärder inom ett halvår.

När tidsfristen nu gått ut har landet valt den enkla vägen för att lösa problemet:

Tusentals dömda brottslingar, däribland mördare, rånare och pedofiler, har släppts fria.

1 av 2 | Foto: Vadim Ghirda/AP
Fängelset Jilava i Rumänien.

Sedan i oktober i år har nära 3 000 dömda brottslingar släppts i förtid ur Rumäniens fängelser, rapporterar Sveriges Radio.

– Alla kategorier har släppts ut: Mördare, rånare, pedofiler, säger Sorin Dumitrascu, ordförande för de fängelseanställdas fackförbund i Rumänien, till SR.

Och de nyss frisläppta brottslingarna ska redan ha hunnit begå nya brott:

– Vi har sett fall av mord och våldtäkt utförda av personer som vi just släppt fria.

Lösning skapad för korruptionsdömda politiker

Enligt Sorin Dumitrascu är de avräknade straffen en lösning gjord i all hast utan någon tanke på risken för återfallsförbrytelser. Han tror att regeringen struntat i att förbättra standarden på fängelserna för att istället ha en anledning att släppa ut korruptionsdömda politiker från landets anstalter. Om en enda cell i en fängelsebyggnad är undermålig har regeringen nämligen bestämt att alla interner i hela byggnaden ska släppas. Det öppnar upp för möjligheten att släppa även ”vip-fångar” som politiker och tjänstemän, även om dessa ofta sitter inlåsta under avsevärt bättre förhållanden än övriga.

Men trots de påstådda återfallsförbrytelserna efter beslutet säger den socialdemokratiska parlamentsledamoten Oana Florea till Sveriges Radio att hon inte tycker inte att politikerna har agerat felaktigt – med motiveringen att de flesta fångarna snart skulle ha släppts fria ändå.

”Inhuman och förnedrande behandling”

Europadomstolen valde i april att klandra Rumänien efter att fyra rumäner klagat på överfulla celler, invaderade av råttor och insekter, samt på dålig hygien och mat på fängelserna. Domstolen kom fram till att behandlingen av fångarna var ”inhuman och förnedrande” och krävde av den rumänska regeringen att antingen erbjuda kompensation eller vidta åtgärder.

Bara under det första året ska 8 000 fångar i Rumänien släppas i förtid, skriver AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rumänien

Brott