USA: Nordkorea låg bakom världens största IT-attack

NYHETER

I våras drabbades storföretag världen över, bland annat i Sverige, i världens hittills största cyberattack.

Storbritannien har tidigare meddelat att man är ”så säker man kan vara” på att Nordkorea låg bakom attacken – och får nu uppbackning av USA.

”Attacken var omfattande och kostade miljarder – och Nordkorea är direkt ansvarigt”, skriver Tom Bossert, Vita husets nationella säkerhetsrådgivare, i Wall Street Journal.

1 av 2
De drabbade datorerna infekterades av utpressningsviruset Wannacry.

Den massiva cyberattacken i maj, som drabbade 300 000 datorer i 150 länder, räknas som en av de största någonsin.

Datorer hos företag, banker, sjukhus, myndigheter och andra institutioner drabbades av viruset Wannacry, som låser filer på användarens dator med ett inbetalningskrav för att låsa upp innehållet igen.

Ett av länderna som drabbades värst av hackerattacken var Storbritannien, där stora delar av sjukvårdssystemet NHS slogs ut. Enligt BBC fick drygt 6 000 sjukvårdsbesök ställas in, inklusive operationer – och läkare och annan sjukvårdspersonal fick använda papper och penna.

Nordkorea misstänktes tidigt

Ryssland, Ukraina och Taiwan var enligt IT-säkerhetsbolaget Avast också de länder som drabbades värst av Wannacry-attacken – medan Sverige klarade sig relativt lindrigt undan.

Efter attacken började misstankar att riktas mot ingen mindre än Nordkorea – och Ben Wallace, Storbritanniens minister för säkerhet, menade att regeringen var ”så säker man kan vara” på att Kim Jong-uns regim låg bakom cyberattacken.

– Det är allmänt känt i en rad länder att Nordkorea tros ha legat bakom, sa Ben Wallace i oktober i BBC Radio.

Natten till tisdag svensk tid meddelade Vita huset att man nu ställer sig bakom Storbritanniens linje.

USA säger sig ha bevis

”Attacken var omfattande och kostade miljarder – och Nordkorea är direkt ansvarigt”, skriver Tom Bossert, Vita husets nationella säkerhetsrådgivare, i Wall Street Journal.

Vidare kallar Bossert attacken för ”feg, kostsam och vårdslös” – och menar att USA har bevis för att anklaga Nordkorea för cyberattacken, utan att gå in på hur bevisen ser ut.

”Vi är inte heller ensamma om våra slutsatser. Storbritannien tillskriver Nordkorea attacken och Microsoft har spårat den till cyberfilialer hos den nordkoreanska regeringen”, skriver Vita huset-rådgivaren.

Vidare skriver Tom Bossert att alla som skadar USA kommer att ställas till svars – även här utan att gå in på vilka eventuella åtgärder man kan komma att ta mot Nordkorea.

Cyberattacker vi minns 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM