Norske Frode Berg anklagas för spionage: ”Har lurats in i en fälla”

NYHETER

Norrmannen Frode Berg, 62, är fängslad i Moskva.

Ryska säkerhetstjänsten anklagar honom för spionage – själv menar Berg att han lurats in i en fälla.

– Det finns många frågor, säger hans advokat Brynjulf Risnes till VG.

Foto: TERJE MORTENSEN/VG
Norske Frode Mortensen greps i Moskva.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB anklagar den 62-årige norrmannen för spionage.

Han greps i Moskva tidigare i december och sitter frihetsberövad i den ryska huvudstaden.

Enligt de första uppgifterna i norska medier bestod anklagelserna bland annat av att Berg misstänktes ha förmedlat information till norska myndigheter och till den amerikanska säkerhetstjänsten CIA.

Nu verkar det som att en överlämning av pengar ligger till grund för misstankarna.

En rysk advokat har på uppdrag av Frode Bergs norska advokat Brynjulf Risnes träffat den före detta gränsvakten i fängelset.

– Frode Berg menar att han lurats in i en fälla och att han blev tillfrågad av norrmän att ta med en summa pengar till Moskva och lämna över på ett speciellt angivet sätt, säger advokaten Brynjulf Risnes till VG.

Enligt Brynjulf Risnes står den ryska advokaten helt fri från den ryska staten. Uppgifterna om Bergs inställning till misstankarna framkom under samtalet med den ryska advokaten.

– Det finns många frågor. Vilka var norrmännen, hur stor var summan och så vidare. Just nu vet jag inte mer, säger Risnes.

Frode Bergs familj har informerats om händelseutvecklingen. Den norska advokaten är bekymrad över de allvarliga anklagelserna.

– Vi är alla inställda på att det här kommer ta lång tid. Så vitt jag vet har det aldrig tidigare hänt att någon som är misstänkt eller åtalad för spionage i Ryssland sedan frikänts, säger Brynjulf Risnes till VG.

Dagens fem rubriker – nyheterna du inte får missa 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Moskva

Ryssland