Hemligheten: Så har han blivit 113 år

avClara Öhrn

Publicerad:
Foto: Jero Morales / EFE
Francisco Nuñez Olivera är världens äldsta man.

Spanjoren Francisco Nuñez Olivera är med sina 113 år världens äldsta man.
Hemligheten bakom hans långa liv: Närproducerat och ett glas vin om dagen.

I onsdags fyllde spanjoren Francisco Nuñez Olivera 113 år. Därmed är han världens äldsta nu levande man. Gratulationerna strömmade in från hela världen, skriver spanska The Local.

Hemligheten bakom hans långa liv: Ett glas vin om dagen.

Äter närproducerat och dricker vin

Olivera bor kvar i samma by i västra Spanien som han föddes i år 1904. Där har han jobbat som lantbrukare och ätit egenproducerade grönsaker under hela sitt liv. Han och hans familj tror att det är just den närproducerade maten, vindrickandet och goda gener som ligger bakom hans långa och friska liv.

Han har en strikt men varierad matrutin och äter ungefär samma sak varje dag. Till frukost blir det kakor, mjölk och en drickyoghurt. Till lunch äter han fisk, kött eller gryta. Mot eftermiddagen äter han en yoghurt och kvällen avslutas med en lättare middag i form av mjölk med flingor.

Trots att han uppnått en respektabel ålder har han fortfarande inga smärtor eller sjukdomar.

Har 15 barnbarnsbarn

Under sin livstid har han hittills fått fyra barn, nio barnbarn och 15 barnbarnsbarn. Sedan 1988 är han änkling och bor tillsammans med sin dotter Maria Antonia, 82 år, som han firade sin födelsedag med.

I byn Bienvenida bor 2300 personer och 30 av dem är över 90 år. Borgmästaren Antonio Carmona tycker att Oliveras livslängd tyder på en välmående by.

– Han är ett levande exempel på livskvaliteten i kommunen, säger han enligt, El Mundo.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Spanien