Elva år och mamma

NYHETER

Tonårsgraviditeterna kryper allt längre ner i åldrarna

Anne-Marie Barker är ensamstående mamma.

Hon blev gravid när hon var elva år.

Nu har hon fyllt 13 och har fullt upp med att ta hand om dottern Chloe.

Efter skolan skyndar hon hem till sin mamma – och sin dotter Chloe, sex månader.

Barnet kräver all hennes uppmärksamhet efter skolan, och hon erkänner för den engelska tidningen Daily Mail att hon är trött hela tiden.

Anne-Marie uppmärksammades England redan under graviditeten. I tidningen Mail on Sunday berättade hon innan förlossningen att hon hoppades att barnet skulle komma att fylla ett tomrum i hennes liv och göra henne lycklig.

Barnets far försökte begå självmord

Då sa hon också att hon var tacksam för det stöd hon räknade med från sin mamma och barnets far.

Men nu är Chloes pappa redan ute ur bilden; en 16-årig grabb som försökt ta sitt liv efter att ha gripits av polisen för några småbrott.

England har mest tonårsgraviditeter i Europa. Och de kryper allt längre ner i åldrarna. Förra året blev 23 elvaåringar och fyra tioåringar gravida. I Sverige är det mycket ovanligt med så unga mödrar.

För att vända utvecklingen har den brittiska regeringen dragit igång en omfattande informationskampanj. Målet är att halvera antalet tonårsgraviditeter till 2010.

Yngsta svenskan var 13

Och kampanjen verkar åtminstone delvis ha lyckats. Tonårsgraviditeterna ökar inte längre, utan har minskat något de senaste två åren, enligt statistik som presenterades i vintras.

Läkare påpekar att problemet med tonårsgraviditeter inte bara är socialt – utan även medicinskt.

Risken för missfall är större för tonårsflickorna än för vuxna kvinnor. Detsamma gäller risken för komplikationer under och efter förlossningen.

Fredrik Rundkvist