Du betalar dubbelt med ditt kontokort

NYHETER

"Det blir mycket pengar i längden"

1 av 2 | Foto: omstridda kort Många använder bankkort för att det ska bli enklare att betala. Men på senare tid har det också blivit dyrare. I vissa branscher vill man få bort betalning i butik helt och hållet.

Ditt plastkort kan bli en dyr affär.

Allt fler butiker och företag tar ut en extra avgift av kunder som vill betala med kort.

- Det senaste året har otyget att ta ut extra avgifter börjat smyga sig på igen. Det var ett stort problem för sex, sju år sedan, säger Folke Höjmar i Kortanvändarnas riksförbund.

Det är främst resebranschen och snabbmatsbranschen som väljer att ta igen sina egna kostnader till bankerna direkt från kunden.

Dagligen kommer det in uppgifter om enskilda Ica-handlare, jourlivsbutiker, hamburgerrestauranger och mindre taxibolag som tar mellan en och tre kronor extra av kortbetalare.

"Korten kostar"

- Det låter inte så mycket med några kronor. Men i längden blir det mycket pengar, säger Folke Höjmar.

Vingresor tog bort möjligheten för kunderna att betala kontant för flera år sedan. Främst av säkerhetsskäl.

Men sedan fyra månader har man också lagt på en extra avgift på 75 kronor för alla kortanvändare. Oavsett om kortet är ett betal- eller kreditkort eller kopplat direkt till bankkontot.

- Det är kreditkorten som har kostat oss stora summor, omkring tio miljoner om året. Numera finns det så många kombinationer av kort som säljarna omöjligt kan hålla reda på. Alternativet är att slå ut kostnaderna på alla kunder, säger Joakim Eriksson, marknadschef på Vingresor.

Inte hutlöst

Han tycker inte att 75 kronor är ett hutlöst pris för att få använda sitt kort. Det går att betala resan via internet eller giroinbetalning i stället.

- Numera använder 90 procent av våra kunder den möjligheten. Vi skulle helst styra bort all betalning från butikerna, säger Joakim Eriksson.

På Konsumentverket är man bekymrad över utvecklingen att dela upp priset i olika delkostnader.

Det blir svårare för konsumenterna att överblicka sina utgifter.

- Konsumenten betalar redan en avgift till banken för att ha sitt kort. På det här sättet blir det dubbel betalning. Rent teoretiskt skulle företagen lika gärna kunna ta ut extra avgifter om de har kostat på en dyr reklamkampanj, säger Weikko Skoog, avdelningsdirektör på Konsumentverket.

De tar extra betalt

Katarina Sternudd