Fem brandmän skadades när mack fattade eld

NYHETER

Branden inträffade mitt i Åsele marknad

Fem brandmän rökskadades i dag när de försökte släcka en våldsam brand i en bensinstation i Åsele.

Två av dem fördes med helikopter till Umeå universitetssjukhus.

Branden inträffade mitt i området för den årliga marknaden i Åsele – som drar 150 000 besökare.

Räddningstjänsten i Västerbotten fick in larmet vid 12.45. Ägaren till bensinstationen och närbutiken som ligger mitt inne i Åsele upptäckte själv elden.

Brandkåren från Åsele, Dorotea och Vilhelmina kallades in och först på kvällen fick man branden under kontroll. Byggnaden som rymmer Statoilmacken är stor och hela byggnaden brandhärjades inte.

Lunchrum och smörjhall upp i rök

- Det var den mittersta delen av byggnaden som rymmer en gammal smörjhall, tvätthall och lunchutrymmen som brann. De övriga delarna rökskadades, säger Mats Eklund, polisinspektör i Lycksele, till aftonbladet.se.

Han ingår i den specialinsats som polisen har i Åsele under den årligen återkommande marknaden. Den är en av Sveriges tre största marknader med uppskattningsvis 150 000 besökare under de fyra dagarna och polisen beskriver situationen som kaotisk. Många nyfikna samlades för att se vad som hände.

- Kollegorna hade tidvis besvär att hålla bort de som blev allt för närgångna, säger Mats Eklund.

Flögs med helikopter till sjukhus

Samtidigt kämpade brandmännen mot branden och fem av dem rökskadades under arbetet.

- Två av dem skadades så allvarligt att de fördes med ambulanshelikopter till universitetssjukhuset i Umeå, säger Mats Eklund.

Tillståndet var länge allvarligt för den svårast skadade. Men prognosen ser bra ut och polisen säger i kväll att han sannolikt kommer att klara sig. Vid 19-tiden var branden under kontroll.

Branden skapade stora problem för trafiken. Tidvis fick man stänga av och dirigera om trafiken och den större delen av dagen stod det helt stilla.

Polisen misstänker inte brott. I morgon kommer dock en tekniska undersökning genomföras för att få reda på vad som gått fel.

Mattias Lundell