Läkaren tog livet av minst 215 patienter

NYHETER

Officiella rapporten klar om Englands värste seriemördare

LONDON

Den stillsamme doktor Harold Shipman kan nu skrivas in i rekordböckerna som Storbritanniens värste massmördare genom tiderna.

Den officiella utredningen slog på fredagen fast att han dödat minst 215 människor, de flesta av dem äldre damer.

Den stillsamme doktor Shipman anklagas för minst 215 mord.

Utredningskommissionen har granskat hur 900 av Shipmans patienter dog. Det är klarlagt att han dödade 215 av dem men antalet kan vara så högt som 260.

Det vanligaste var att Shipman gjorde hembesök hos någon sjuk patient och injicerade en överdos av heroin.

Som regel var det bara han och patienten som fanns i huset. Han höll ibland lugnande offrets hand medan han injicerade de dödande doserna gift enligt kommissionens rapport.

Han höll på med detta i 23 års tid, från 1975 och framåt. De flesta morden begicks i Manchestertrakten, där han var verksam länge och åtnjöt gott anseende bland sina patienter för sitt förtroendeingivande sätt, även om han ibland också beskrevs som arrogant.

Upptäckt slarv

Hade han inte varit så klumpig när han förfalskade sitt sista offers testamente - han gjorde sig själv till arvtagare - hade Shipman förmodligen kunnat fortsätta att ta livet av sina patienter än.

Shipman kommer inte att åtalas för alla mord, han sitter redan inne på livstid för 15 mord.

Av offren var 171 kvinnor och 44 män. Den äldsta var 91 år vid dödsfallet, den yngste var en 44-årig man.

Det är inte många människor som i fredstid har dödat lika ofta som Shipman gjorde. En var troligen "Monstret från Anderna", ecuadorianen Pedro Lopez Monsalve som dömdes 1980 för 57 mord och våldtäkter men som tros ha dödat 300.

En annan massmördare är Luis Garvito från Colombia, som har dömts för mord på 189 personer.

Motivet mysterium

Pakistaniern Javed Iqbal dömdes till döden 2000 för att ha stympat och mördat 100 barn.

Andra kända massmördare som Andrej Tjikatilo (Slaktaren från Rostov), ukrainaren Anatolij Onoprijenko och John Wayne Gacy mördade långt färre människor än Shipman.

Men till skillnad från dessa massmördare var Shipman en respekterad och väl ansedd man i samhället. Hans motiv är ett mysterium, han har inte erkänt någonting. Men det är klarlagt att det inte var sex eller pengar som drev honom att mörda.

Gissningarna går ut på att han ville spela Gud eller att han såg sin mor gå bort i cancer i unga år och ville bespara sina offer samma öde.

Utredaren, domaren Janet Smith, sade att Shipman kan ha blivit "beroende" av mord, som en narkoman av narkotika.

TT-AFP